8 septembrie 2014 - primul Hram al Bisericii Protopopiatului Întorsura-Buzăului

8 septembrie 2014 a fost o zi deosebită în viaţa tânărului Protopopiat Ortodox de Întorsura-Buzăului şi a preoţilor şi credincioşilor care îl formează. La Biserica „Naşterea Maicii Domnului” - sau Biserica de la Vârtej, cum îi spun localnicii - s-a sărbătorit primul Hram de această mare sărbătoare a Ortodoxiei, prima din anul bisericesc, prilejuită de naşterea bunei Maici a Fiului lui Dumnezeu. Practic, luni, pe 8 septembrie, în timpul Sfintei Liturghii, am asistat la primul Hram, dar la al doilea mare moment de bucurie din viaţa acestui sfânt lăcaş, după cel din primăvară, atunci când, în ziua Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Biserica Protopopiatului Întorsura-Buzăului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, a ţinut o slujbă de sfinţire pentru a se putea sluji în ea, chiar dacă, cu mila lui Dumnezeu, lucrări mai sunt de efectuat încă poate ceva ani de acum înainte.
În câteva cuvinte, putem spune despre Biserica de la Vârtej că aici a fost pusă piatra de temelie, de către IPS Arhiepiscop Ioan, în anul 2008, urmând ca în 2009 să fie demarate deja lucrările de zidire. Până în prezent, în anul în care ne aflăm, prin truda şi grija părintelui protopop Florin Tohănean şi a credincioşilor din această nou înfiinţată Parohie de pe lângă Protopopiat, multe din lucrări s-au realizat cu bine, Sfânta Biserică aşteptând acum momentul când va începe pictarea, costisitoare şi acestea, fără îndoială. Totuşi, în ciuda cheltuielilor, o altă clădire, cea administrativă a Protopopiatului Întorsura-Buzăului, s-a ridicat în stil românesc, cu bolte, în acest frumos peisaj de la intersecţia localităţilor Întorsura-Buzăului, Barcani şi Sita-Buzăului, spre mândria şi bucuria localnicilor, sentimente care le-am putut citi pe chipurile lor, cum vă spuneam, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Aşa încât, în cuvântul său de învăţătură, încadrat fiind de un sobor de preoţi, părintele Florin Tohănean, protopopul zonei Buzăului Ardelean, a mulţumit bunului Dumnezeu, dar şi credincioşilor care au dat câte ceva din puţinul lor pentru ridicarea acestei Sfinte Biserici aflată sub ocrotirea Maicii Domnului. Promiţându-le că anul viitor Hramul „Naşterii Maicii Domnului” va fi sărbătorit în straie şi mai frumoase, părintele protopop i-a îndemnat să meargă la casele lor cu pace şi credinţă în suflete, nu înainte de a gusta fiecare din agapa creştinească pregătită.
Dumnezeu să vă dea, părinte protopop, sănătate, putere de muncă şi credinţă în Dumnezeu pe măsura sufletului mare pe care îl aveţi, aşa încât să puteţi finaliza în bună pace, sub oblăduirea Vlădicului Ioan, această minunată lucrare realizată spre slava lui Iisus Hristos, a Maicii Lui şi a credinţei noastre strămoşeşti ortodoxe.

Categorie: