Acţiune intentată din cauza amenzii pentru intonarea imnului,

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.411, 04.02.2015;

Reprezentanţii PCM nu au nici după două luni un răspuns la petiţia adoptată cu ocazia manifestării din 29 noiembrie, de la Sfântu-Gheorghe, care i-a fost transmisă şi guvernului - a informat ieri Kulcsar-Terza Jozsef, preşedintele din Trei Scaune al partidului.
Documentul care revendică respectarea proclamaţiei de la Alba-Iulia a fost semnat de Biro Zsolt, preşedintele naţional, respectiv de Kulcsar-Terza Jozsef, iar după manifestare a fost înregistrat la prefectură. Potrivit prevederilor legii, destinatarii ar fi trebuit să dea un răspuns în termen de 30 de zile. Kulcsar-Terza a pomenit şi de amenda aplicată de prefectură din cauza intonării imnului ungar. Amenda a fost contestată la judecătorie, însă nu a fost stabilită ziua în care va avea loc înfăţişarea. În opinia preşedintelui din Trei Scaune, prefectura a anexat la actul de acuzare o scrisoare de apărare, în care argumentează, invocând constituţia şi legile din România, motivul pentru care imnul ungar poate fi intonat doar în prezenţa unor delegaţii oficiale. Totodată, PCM a solicitat sprijin din partea consulului ungar la Miercurea-Ciuc, Zsigmond Barna Pal, precizând într-o scrisoare: în UE nu este interzisă nicăieri intonarea imnurilor ţărilor membre, nu există interdicţii în acest sens nici în Ungaria: oricine poate intona oricând şi oriunde imnul oricărei ţări.
Liderul din Trei Scaune al partidului a mai precizat: în cazul amenzii aplicate pentru intonarea imnului au apelat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), însă la reclamaţia datată în 12 ianuarie nu a venit deocamdată niciun răspuns.