A aderat şi CNS / Sprijină referendumul din Catalonia

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.341, 06.11.2014

Alături de organizaţii basce şi bretone, CNS a adoptat o poziţie de susţinere a referendumului anunţat pentru obţinerea independenţei Cataloniei. Izsak Balazs, preşedintele CNS, a prezentat în cadrul conferinţei de presă de ieri, de la Târgu-Mureş, poziţia a cărei semnatari subliniază următoarele: poporul catalan are dreptul de a decide în legătură cu propriul său destin. Documentul a fost semnat, alături de preşedintele CNS, de Andoni Ortuzar, preşedintele Partidului Naţional Basc, de Francois Alfonzi, preşedintele Alianţei Libere Europene, Jean Pierre Levesque, preşedintele Institutului Cultural Breton, şi de Yves Laine, preşedintele Asociaţiei Ordre de l’Hermine.
Semnatarii atrag atenţia asupra faptului că în timp ce proble­ma independenţei Scoţiei a fost decisă în baza unei convenţii între părţi, prin intermediul refe­rendumului, în Ucraina, în locul soluţiei democratice, în prim plan s-a aflat violenţa care a avut drept consecinţă victime şi pagube materiale. Aceştia constată cu regret faptul că guvernul spaniol nu ur­mă­reşte exemplul scoţian, atunci când doreşte să obstrucţioneze prin intermediul forţei ca poporul catalan să poate decide în legătură cu propriul său destin. Dreptul popoarelor la autodeterminare este un drept fundamental al omului şi nu poate constitui nicicum obiectul unei dispute! În cazul în care guvernul de la Madrid ar dori ca din Spania să facă parte şi Catalonia, trebuie să creeze condiţiile democratice în această privinţă prin intermediul instrumentelor paşnice, lucruri care să îi convingă pe catalani să rămână - se menţionează în poziţia comună.
Izsak Balazs a declarat că speră că modelul scoţian va fi validat peste tot în Europa unde o comunitate cere dreptul său la autodeterminare, indiferent dacă aceasta ar dori un stat independent sau prerogative decizionale mai extinse în cadrul statului.
În data de 9 noiembrie guvernul catalan doreşte să organizeze un referendum alternativ, prin care doreşte să îi chestioneze pe cetăţenii Cataloniei dacă vor ca ţara lor să devină un nou stat, care să fie independent de Spania.