Am pierdut această luptă?

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.150, 22.03.2014

După ziua libertăţii secuieşti de la Târgu-Mureş şi după idele lui martie, putem spune cu sufletul împăcat că nu am pierdut această luptă. Manifestarea din Piaţa Poştei din Târgu-Mureş şi demonstraţia de după au reprezentat o staţie a luptei noastre. Caracteristica ei principală a fost demnitatea noastră naţională. Am putut arăta din nou că existăm, că solicităm autonomia, autodeterminarea şi drepturile omului, care li se cuvin tuturor. Am arătat acest lucru în pofida faptului că ţara ne neagă cele mai fundamentale drepturi ale omului, că instigă împotriva noastră. Prin instrumente mârşave, prin inducerea în eroare a propriului popor. Instigă împotriva noastră prin degradarea propriului său popor, prin transformarea presei într-un instrument al urii. Prin minciună, prin dezinformare, prin promovarea unor principii josnice.
Zilele de 10 şi 15 martie au fost caracterizate de spiritul demnităţii. De spiritul demnităţii noastre naţionale. Scandăm lozinci în cadrul unui miting? Poate că acest lucru este ceva firesc. Trebuie să ne facem cunoscută voinţa. Cel mai mult s-a scandat Autonomie! Autonomie pentru Pământul Secuiesc! O altă lozincă a fost Suntem acasă! Unde am putea fi dacă nu acasă? Aceasta este patria noastră şi ţinem la ea. Este un păcat? Este păcatul lor că trec sub tăcere acest lucru.
Cea de-a treia lozincă des utilizată: Piară Trianonul! Să piară poate cel mai nedrept dictat al istoriei! Să piară pentru că a schimbat cursul istoriei, a împrăştiat în Bazinul Carpatic seminţele urii, a privat de anumite lucruri o parte a popoarelor de aici, ne-a privat poporul de egalitatea istorică în drepturi, a privat secuii de autonomia seculară, i-a calificat pe maghiari drept o naţiune păcătoasă şi a pornit o campanie de exterminare împotriva poporului nostru. Să piară deci ruşinea Trianonului! Să fie respectate cele promise la Alba-Iulia! Campania de instigare din partea presei române nu aminteşte însă de acest lucru, nu aminteşte faptul că nu se respectă nimic din promisiuni şi din obligaţii.
Lozinca Pământul Secuiesc nu este România! este una simbolică. Înseamnă că Pământul Secuiesc nu este o colonie românească. Nimic mai mult. Pe viitor trebuie să scandăm Nu suntem o colonie românească! Cerem drepturi egale pentru noi, pe pământul nostru natal!
Din cauza faptului că în presa română are loc o campanie isterică împotriva noastră, este greşită concluzia potrivit căreia am pierdut o luptă. O luptă are anumite staţii. Cel care cedează sau dă înapoi, acela pierde lupta!
Oraşul Târgu-Mureş al anului 2014 demonstrează că nu am renunţat la luptă. Trebuie să se ia la cunoştinţă că aici există un popor, o parte de naţiune, care îşi iubeşte pământul natal.
Să fim mândri că avem tineri care luptă pentru drepturile noastre, chiar dacă în momentul de faţă nu o fac cu destulă luciditate, cu destulă demnitate şi cu suficientă vehemenţă. Nu trebuie stigmatizaţi, ci trebuie ajutaţi şi încurajaţi pentru păstrarea demnităţii noastre naţionale. Fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar!