America

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.335, 30.10.2014

Campania pentru alegerile prezidenţiale a fost dominată de scandalul legat de spionaj şi de cazuri de corupţie, iar cu câteva zile înainte de alegeri, competiţia maghiaro-maghiară începe să semene mai mult cu un adevărat film american, care include jocurile geopolitice ale marilor puteri, forţe ascunse, eroi care îi susţin fără teamă pe membrii comunităţii. Săptămânile trecute a reieşit că la Poiana Braşov au avut loc discuţii maghiaro-române pe tema autonomiei, mediate de către americani. Un nou Neptun! - au strigat unii. Mulţi au recunoscut numeroase elemente şi personaje ale pactului din anul 1993, de la Viorel Hrebenciuc şi până la mediatorul american
Allen Kassof. Există totuşi diferenţe - au spus unii. Cazul a ajuns la cunoştinţa opiniei publice. Potrivit informărilor, se discută despre autonomie, să se aştepte până la capăt deoarece este nevoie de dialogul maghiaro-român. SUA este interesată de stabilitate, astfel că noi putem întoarce situaţia chiar în favoarea noastră.
Ruptura dintre cele două poziţii s-a amplificat ţinând cont de faptul că este campanie. Ambele tabere s-au străduit să întoarcă situaţia în favoarea lor. Antal Arpad şi Tamas Sandor au prezentat la începutul acestei săptămâni lista de revendicări pe care au reprezentat-o la discuţii. În mod evident, UDMR a mizat pe faptul că medierea americană, cerinţa autonomistă formulată în mod ferm în faţa părţii americane va fi în avantajul candidatului Uniunii, Kelemen Hunor. Nu prea este întâmplător faptul că materialul a fost dat publicităţii în ultima săptămână de campanie, la trei săptămâni de la vizita efectuată la Sfântu-Gheorghe de către Kassof. Numai că acest lucru s-a dovedit a fi o armă cu două tăişuri: a amplificat neîncrederea. A reieşit de asemenea că organizaţia intitulată Project on Ethnic Relations a fost desfiinţată, iar o organizaţie asemănătoare - Friends of the Project on Ethnic Relations - a fost înregistrată în România şi are legătură cu Hrebenciuc. Prin acest lucru, prezenţa americană a fost pusă sub semnul întrebării. Din cauza faptului că împotriva unui influent politician social-democrat a fost demarată o anchetă penală, există o nouă acuzaţie, şi anume că organizaţia care a mediat este de fapt o bandă de infractori.
Apar din ce în ce mai multe întrebări, se aduc acuzaţii din cei în ce mai grave, tensiunea se amplifică şi nu putem face altceva decât să sperăm că totul va avea un final fericit. Pentru acest lucru este necesar ca aceia care luptă pentru un scop bun să nu lupte unul împotriva altuia, ci unii de partea celorlalţi.