Antal Arpad: „Va fi o stradă «Avram Iancu» la Sfântu-Gheorghe, când va fi una «Gabor Aron» la Abrud”


Actualitatea ardeleană - Covasna

Primarul municipiului Sfântu- Gheorghe, Antal Arpad (foto) (UDMR), a declarat joi (14 aprilie 2011 - n.r.), în cadrul unei conferinţe de presă, că va exista o stradă cu denumirea „Avram Iancu” în capitala judeţului Covasna doar în momentul în care va fi una „Gabor Aron” la Abrud.
Antal Arpad a dat, astfel, replică preşedintelui PSD Covasna, deputatul Horia Grama, care i-a cerut public, luna trecută, să dea unei străzi din centrul municipiului Sfântu- Gheorghe numele revoluţionarului Avram Iancu, considerând că în acest fel primarul va putea demonstra nu prin vorbe, ci prin fapte că dezaprobă gestul extremistului Csibi Barna, care a spânzurat la Miercurea- Ciuc o marionetă cu chipul lui Avram Iancu.
Horia Grama, care a susţinut şi el o conferinţă de presă, a declarat că va face lobby pe lângă autorităţile din Abrud pentru a-i îndeplini primarului dorinţa, dacă aceasta este singura cale de a cinsti memoria lui Avram Iancu la Sfântu-Gheorghe.
„Am crezut că cere o stradă cu numele lui Csibi Barna. Dacă a vorbit serios, atunci am să fac lobby la Abrud, dar mă îndoiesc că se va ţine de cuvânt. Eu sunt, de altfel, din judeţul Alba şi o să le transmit această propunere, ca o stradă să poarte numele lui Gabor Aron sau a altui revoluţionar paşoptist maghiar. Dar, repet, mă îndoiesc că primarul se va ţine de cuvânt şi va accepta o stradă Avram Iancu în centrul municipiului Sfântu-Gheorghe”, a declarat Horia Grama.
În opinia acestuia, existenţa celor două străzi în localităţile menţionate ar reprezenta un „pas de conciliere, de convieţuite şi acceptare” între români şi maghiari.
Antal Arpad a declarat şi el, în repetate rânduri, că este împotriva extremismului indiferent din ce parte ar veni, dar, în ce priveşte simbolurile identitare, consideră că trebuie să existe un echilibru, iar la Sfântu- Gheorghe trebuie să se ţină cont că peste 75 la sută dintre cetăţeni sunt de etnie maghiară.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES.

Categorie: