Apel pentru salvarea Complexului Naţional Sportiv din Poiana Braşov


Actualitatea ardeleană - Braşov

Consilierii judeţeni Vasile Ungureanu şi Dragoş Crăciun au făcut apel luni, prin intermediul unei conferinţe de presă, la marii sportivi ai României, dar şi la autorităţile statului pentru păstrarea în patrimoniul statului a Complexului Naţional Sportiv din Poiana Braşov (foto), retrocedat în anul 2007 proprietarilor de drept, familia Tătuşescu din Braşov.
„Vom trimite în cursul acestei săptămâni o Scrisoare Deschisă Senatului, Camerei Deputaţilor, Guvernului şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, alături de o listă cu semnături de la marii sportivi ai României pentru a determina autorităţile statului să aloce suma necesară pentru despăgubirea proprietarilor. Prin această campanie, dorim să păstrăm Complexul Naţional Sportiv din Poiana Braşov, unde anual se pregătesc zeci de sportivi din loturile de atletism, lupte, judo, scrimă, biatlon, haltere, gimnastică şi alte sporturi, în patrimoniul statului. Avem în acest moment semnături de la Elisabeta Lipă, Mihai Covaliu, Octavian Bellu, iar în zilele următoare vom avea şi de la Nadia Comăneci, care va veni în ţară, şi lista rămâne deschisă”, a declarat consilierul judeţean Vasile Ungureanu. Terenul pe care se află Complexul Naţional Sportiv, evaluat la 2,5 milioane de euro, a fost scos la vânzare, zilele trecute, printr-un anunţ dat la mica publicitate de proprietari, la preţul de 200 euro mp. Consilierul judeţean Vasile Ungureanu susţine că, în prezent, un metru pătrat de teren în Poiana Braşov se vinde cu sume cuprinse între 40 şi 250 de euro, în funcţie de zona în care se află. Cei doi consilieri au mai precizat că Agenţia Naţională pentru Sport a fost înştiinţată, în anul 2007, despre situaţia Complexului Naţional Sportiv din Poiana Braşov, astfel încât familia Tătuşescu să primească suma de bani solicitată.
„După mai multe negocieri, în anul 2008 s-a ajuns la un acord cu familia Tătuşescu, care a acceptat suma de 3 milioane de euro pe care Agenţia Naţională pentru Sport urma să le-o dea. Noi ştim că suma a existat, dar odată cu alegerile din 2009 se pare că banii au luat altă destinaţie. Cert este că moştenitorii terenului nu au intrat în posesia acestei sume până acum”, a mai spus Vasile Ungureanu.
Consilierii judeţeni au mai arătat că, în momentul de faţă, există trei variante pentru despăgubirea moştenitorilor. Este vorba despre un schimb de terenuri la justa valoare, o expropriere pe cauză de utilitate publică de către statul român sau acordarea unui anumit număr de acţiuni la Fondul Proprietatea.
Complexul Naţional Sportiv din Poiana Braşov are în componenţă două hoteluri, Olimpic, cu 40 de locuri, trei apartamente, restaurant şi sală de conferinţe, şi Caraiman, cu 55 de camere, 11 garsoniere, restaurant şi sală de conferinţe. Pe lângă cele două hoteluri, Complexul Naţional Sportiv mai cuprinde două săli de sport, un stadion cu pistă de atletism, un patinoar, sală de tratament, sală de forţă, sală de haltere şi clădiri administrative.

Categorie: