Au furat din materialele folosite la reabilitarea Pieţei „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe


Actualitatea ardeleană - Covasna

Mai multe bucăţi de piatră folosite la repararea Pieţei „Mihai Viteazul” din centrul municipiului Sfântu-Gheorghe au fost sustrase de trei muncitori care acceptaseră să le vândă la preţ de chilipir unui cetăţean din localitate.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, Andrea Buzsi, a declarat, luni, că oamenii legii au descoperit 33 de bucăţi de piatră fasonată în autovehiculul cumpărătorului, iar din cercetări a reieşit că acestea fuseseră încărcate în autoturism de trei tineri din judeţul Giurgiu şi din Bucureşti, angajaţi ai firmei care efectuează lucrările de reabilitare.

Cel care a alertat Poliţia a fost un cetăţean care locuieşte în unul dintre blocurile aflate în vecinătatea pieţei, căruia i s-a părut suspectă „operaţiunea”. „Alegeau plăcile de piatră cele mai frumoase şi le încărcau într-o maşină cu număr de Ungaria. Mi s-a părut suspect şi am sunat la 112. (...) Maşina era atât de burduşită încât abia a putut fi urnită din loc”, a declarat martorul ocular.
Piaţa „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe, care se află în vecinătatea unor importante instituţii publice, printre care Prefectura, Consiliul Judeţean, Casa de Cultură a Sindicatelor şi Biblioteca Judeţeană Covasna, s-a distrus din cauza pânzei freatice şi alunecărilor de teren, iar de aproape un deceniu se află în paragină.
În ultimii ani, aici au fost realizate lucrări în valoare de 1,5 milioane de lei pentru drenarea terenului şi înlocuirea cablurilor de alimentare şi a conductelor subterane, după care proiectul a stagnat din lipsă de fonduri.
La începutul acestei primăveri lucrările au fost reluate, iar autorităţile locale estimează că se vor încheia cel târziu anul viitor.
Proiectul prevede, printre altele, înlocuirea marmurei cu spaţii verzi care să fixeze terenul, amenajarea a circa 40 de locuri de parcare, a unor alei pietonale, căi de acces pentru persoanele cu handicap şi cărucioarele pentru copii, precum şi mici fântâni arteziene. Soclul statuii domnitorului Mihai Viteazul, care se află în centrul scuarului, va fi „îmbrăcat” cu granit de culoare gri-închis.
Lucrarea, evaluată la 3,98 milioane de lei plus TVA, este finanţată din Fondul de Mediu de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi din bugetul local al municipiului Sfântu-Gheorghe.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES.

Categorie: