Autonomia teritorială, românii trădători şi Pinochi


Autor: 

Violeta Feldiorean

Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, Antal Arpad Andras, cel care ne-a ameninţat odinioară pe noi, românii din inima ţării, cu soarta sârbilor din Kosovo, nu încetează să şocheze şi să intrige prin declaraţiile pe care le face, tupeul său trecând demult de limita bunului simţ. La lista lungă de declaraţii antiromâneşti şi dezinformări, se adaugă şi spusele din cadrul celei mai recente sale conferinţe de presă, de luni, 6 iunie 2011.

Potrivit agenţiei naţionale de presă, Antal Arpad Andras a afirmat că din ce în ce mai mulţi români din „secuime”, în special tinerii, sunt deschişi spre ideea de autonomie teritorială. „Va trebui să purtăm un dialog cu reprezentanţii românilor, mai ales ai tinerilor, care sunt mai deschişi la minte, şi nu cu cei care au fost trimişi aici de Ceauşescu ca să schimbe raportul etnic şi sunt frustraţi pentru că nu au reuşit. Tinerii care au trecut de Chichiş sau Braşov au o altă viziune şi cred că putem avea cu ei un dialog şi un proiect comun pro ţinutul secuiesc (?!). Va fi destul de jenant pentru guvernanţii din Bucureşti când reprezentanţii românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (?!) vor cere autonomie pentru Ţinutul Secuiesc”, a declarat Antal potrivit sursei citate. Şi ca să mai pună paie pe foc, să provoace, să semene ură şi discordie, că aşa înţelege el să fie european, Antal a mai adăugat că românii pro-autonomişti ar putea fi catalogaţi drept „trădători” de conaţionalii lor, dar până la urmă pe măsură ce numărul susţinătorilor autonomiei va creşte, „cei care strigă acum trădătorii vor fi trădători” (?!).
Aceste declaraţii nu au fost trecute cu vederea de deputatul Horia Grama (foto), preşedintele PSD Covasna, care l-a acuzat pe primarul Antal Arpad, în cadrul conferinţei de presă de miercuri, 8 iunie 2011, ,,de diversiune şi dezinformare”. „Este o nouă gogomănie lansată de primarul Antal şi o diversiune… că dânsul e specialist în diversiuni şi dezinformări. L-aş ruga pe Antal să dea trei exemple sau să aducă trei tineri dintre cei care îmbrăţişează ideea de autonomie teritorială. Numai aşa să lansezi gogoşi din astea în presă oricine poate. Şi mai ales ne spune cât de încurcaţi vor fi cei de la Bucureşti când se vor duce tinerii cu trenurile şi autocarele acolo să solicite autonomia aşa-zisului ţinut secuiesc! Să dea măcar trei exemple ca să nu-l facem mincinos de acum încolo, să nu-i spunem Pinocchio”, a declarat deputatul.
În replică la afirmaţiile edilului, potrivit cărora „românii au fost trimişi în zonă de Ceauşescu pentru ca să schimbe raportul etnic”, a venit şi liderul PRM Covasna, Gică Agrigoroaie, care a respins afirmaţiile liderului udemerist spunând că „românii sunt aici din toate timpurile, fiind popor de sine stătător, pe când cei care se dau maghiari secui sunt un popor migrator, care a venit din fundul Asiei şi nu lasă poporul român în pace”. Referitor la declaraţia lui Antal Arpad conform căreia românii vor fi de acord cu înfăptuirea aşa-zisului ţinut secuiesc, preşedintele PRM Covasna a precizat că românii nu vor fi niciodată de acord cu aşa ceva, întrucât, de-a lungul istoriei, românii au avut de suferit din cauza acestor „cotropitori”. Acesta a mai adăugat că „liderii UDMR creează numai conflicte, numai ură între cetăţenii acestui judeţ”.

Categorie: