Autorităţile locale finanţează cu 10.000 de lei programul „Porţi secuieşti”


Actualitatea ardeleană - Covasna

Primăria Sfântu-Gheorghe şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna finanţează, în acest an, cu suma de 10.000 de lei programul „Porţi secuieşti”, ce are ca scop păstrarea tradiţiilor populare şi a specificului etnic al zonei.
Reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului, Gazda Zoltan, a declarat, miercuri (1 iunie 2011), că solicitanţii pot primi între 1.500 şi 2.000 de lei pentru conservarea porţilor secuieşti sau pentru construirea de noi porţi tradiţionale, sumele diferind în funcţie de mărimea acestora.

Practic, autorităţile locale finanţează o treime din costul total al porţilor, cu condiţia să fie cioplite în lemn după modele tradiţionale.
Gazda Zoltan a precizat că termenul de depunere a solicitărilor stabilit iniţial pentru 31 mai a fost prelungit până pe data de 31 iulie, pentru a li se da cât mai multor cetăţeni şansa de accesa acest program.
„În cazul suprasolicitării, luăm în considerare ordinea depunerii cererilor, dar sunt favorizaţi cei care locuiesc lângă drumul principal”, a declarat Gazda Zoltan, potrivit căruia termenul limită de montare a porţilor este 1 decembrie 2011.
Programul „Porţi secuieşti” a fost lansat anul trecut şi s-a adresat preponderent locuitorilor din satele Chilieni şi Coşeni, aflate la intrarea în Sfântu-Gheorghe dinspre Braşov. Porţi secuieşti au fost ridicate în ultimii ani la intrările din aproape toate localităţile din judeţul Covasna, pentru a marca specificul acestei zone.
Cea mai mare poartă secuiască din lume se află în comuna Turia şi măsoară 15,6 metri lăţime şi 9,41 metri înălţime. Aceasta a fost sculptată de un tânăr din localitate din trunchiul unui singur copac şi este menţionată şi în Cartea Recordurilor.

Categorie: