Avem în noi curajul temerarilor? Discursul festiv rostit de primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, în ziua de 15 martie, la Sfântu-Gheorghe

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 53, 18.03.2014

Nimeni nu se naşte erou!
Împrejurările transformă pe cineva în erou.
În 15 martie, trebuie să ne întrebăm dacă suntem suficient de curajoşi pentru a susţine tot ceea ce este extrem de important pentru dăinuirea comunităţii noastre.
Suntem suficient de curajoşi pentru a revendica ceea ce ni se cuvine?
Suntem suficient de curajoşi pentru a rămâne acasă sau ne
vom părăsi pământul natal în linişte, cu laşitate, în speranţa unui trai mai bun?
Suntem suficient de curajoşi pentru a ne asuma mai mulţi copii?
Suntem suficient de curajoşi pentru a le reaminti celor care acum 95 de ani ne-au promis autonomie că promisiunile nu se prescriu?
Suntem suficient de curajoşi pentru a ne pronunţa pentru viitorul nostru, al copiilor noştri? Pentru pământurile, oraşele şi satele, bisericile, şcolile noastre, cultura, limba şi patria noastră?
Eu cred da.
Indiferent de situaţia politică internă, indiferent că suntem la guvernare sau în opoziţie, trebuie să muncim mereu pentru înfăptuirea autonomiei Pământului Secuiesc, pentru ca limba maghiară să fie limbă oficială pe Pământul Secuiesc, pentru ca regiunea noastră să devină una înfloritoare, pentru ca traiul de aici să fie unul bun! Pentru că nu este indiferent ce Pământ Secuiesc edificăm şi lăsăm moştenire. Nu este indiferent dacă suntem cetăţeni toleraţi, de rangul al doilea în propria noastră patrie, sau ne dăm şansa de a ne construi acasă pământul făgăduinţei!
Nu este indiferent nici cum suntem trataţi! Nu este indiferent dacă în această ţară există sau nu un dublu etalon.
Nu este în ordine că găgăuzilor, ruşilor şi ucrainenilor din Moldova li se promite autonomie după modelul catalan, în timp ce noi suntem ameninţaţi cu închisoarea dacă vorbim despre autonomia secuiască. Ce ne face să fim mai puţini decât ruşii, ucrainenii, găgăuzii din Moldova?
Dacă vom revendica împreună, ca unul, ceea ce ni se cuvine, ceea ce i se cuvine Pământului Secuiesc, nimeni nu ne va putea sta în cale!