Bartolomeu Anania şi Papa Ioan Paul al II-lea vor deveni nume de locuri publice


Actualitatea ardeleană - Cluj

Numele Papei Ioan Paul al II-lea şi al fostului Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Înaltpreasfinţitul Bartolomeu Anania (foto stânga), ar urma să devină şi numele unei pieţe şi al unui lăcaş de cultură, în urma iniţiativei deputatului Mircia Giurgiu şi a directorului Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Cluj, Leonard Horvath.
Deputatul Mircia Giurgiu a declarat, duminică (8 mai 2011 - n.r.), într-o conferinţă de presă, că se va consulta cu conducerile bisericilor în cauză şi apoi va face propunerea către Consiliul Local Cluj-Napoca.

„Pregătim un material convingător care să arate personalitatea Mitropolitului Bartolomeu şi propunem ca în viitor Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca să poarte numele de Bartolomeu Valeriu Anania, drept pentru care eu şi domnul director Leonard Horvath o să discutăm cu conducerea Bisericii Ortodoxe. (...) Există o piaţă cu numele unei persoane care nu a avut de-a face cu Clujul şi propunem ca aceasta să fie numită Piaţa Papa Ioan Paul al II-lea, dar să avem şi sprijinul bisericilor Greco-Catolice şi Romano-Catolice”, a menţionat Mircia Giurgiu.
La rândul său, Leonard Horvath a declarat că numele de acum al pieţei respective este al unui comunist german şi că Papa Ioan Paul al II-lea (foto dreapta), când a vizitat România, ar fi dorit să fie prezent la Cluj, nu la Bucureşti.
„Ne-am axat pe ideea ca instituţia de cultură clujeană a studenţilor să poarte numele lui Bartolomeu Anania mai cu seamă datorită faptului că în tinereţe acesta a fost preşedintele Societăţii Studenţeşti „Petru Maior”, care cred că a fost cea mai veche organizaţie studenţească din ţară, înfiinţată la 1881. În calitate de lider al acestei organizaţii - care a avut personalităţi marcante, cum au fost Iuliu Maniu, Octavian Goga - în anul 1946 a organizat greva studenţilor de la Cluj împotriva Guvernului Groza şi a instaurării comunismului în România. (...) Legat de piaţa Karl Liebnecht, dorim să-i schimbăm numele în Piaţa Papa Ioan Paul al II-lea; Liebnecht a fost un socialist german care nu are nimic de a face cu Clujul, iar Papa Ioan Paul al II-lea ca personalitate mondială marcantă şi luptător împotriva regimului comunist a fost primul papă care a vizitat România ca ţară majoritar ortodoxă, iar printre altele dorinţa iniţială a fost să viziteze Clujul, nu Bucureştiul”, susţine Leonard Horvath.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES.

Categorie: