Basarabia este România!

PROIECTUL PROPAGANDISTIC ,,MOLDOVA NU E ROMÂNIA”

Hackerii ucraineni au scos la iveală din computerul unui activist pro-rus de la Minsk un plan de şapte pagini pentru crearea unei trupe de şoc în mediul virtual cu misiunea de a răspândi teze propagandistice pro-ruse în Republica Moldova.
Cel mai probabil, planul (care datează din anul 2015, detalii suplimentare aici http://moldnova.eu/ro/planul-fabricii-de-trolli-prorusi-de-la-chisinau-d...) nu a fost pus în aplicare exact aşa cum a fost propus - de altfel ar fi fost şi imposibilă atingerea obiectivului de crearea la Chişinău a unei comunităţi de 200 de blogeri care să răspândească în mod coordonat un set de mesaje. Cine cunoaşte mediul publicistic on-line din Republica Moldova ştie foarte bine că pur şi simplu nu există 200 de persoane care să creeze, redacteze şi menţină fiecare un blog pe teme politice, atractiv şi actualizat permanent în Republica Moldova. Blogosfera de la Chişinău este extrem de redusă - atât ca dimensiune, cât şi ca influenţă - şi până la urmă reflectă dimensiunile şi caracteristicile spaţiului în care există. Stabilirea unui obiectiv irealizabil arată, de fapt, că autorii planului propagandistic din 2015 nu cunosc foarte bine realităţile din Republica Moldova.
O altă slăbiciune majoră a planului în cauză este reprezentată de ignorarea factorului lingvistic. Planul nu menţionează în ce limbă vor fi transmise mesajele preconizate şi pare să pornească de la ipoteza că limba de comunicare va fi rusa - o altă eroare în condiţiile în care dezbaterile politice de la Chişinău sunt dominate evident de limba română. Nu în ultimul rând, trebuie observată dimensiunea cvasi-militară a planului: instruirea unei trupe care să răspundă la comenzile unui centru de coordonare conform unui set de teze ideologice fixe - o altă dovadă a faptului că autorii, în ciuda biografiei afişate (un istoric, un ziarist şi un bloger) nu prea înţeleg publicistica on-line de factură occidentală sau că şi-o închipuie ca fiind în mare măsură asemănătoare cu cea din Rusia.
Dacă pe de o parte este vizibil faptul că nu au apărut din anul 2015 încoace cei 200 de blogeri preconizaţi, totuşi setul ideologic din planul amintit este cât se poate de prezent în spaţiul public de la Chişinău. Semnificativ este faptul că actualele relee de re-transmisie a tezelor propagandistice pro-moscovite au fost incluse în planul din 2015: Igor Dodon (ales, între timp, preşedinte) şi Partidul Socialiştilor, „Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi, organizaţia Garda Tânără, Mitropolia Moldovei, autorităţile şi societatea civilă din regiunea găgăuză.
Merită enumerate tezele propagandistice ale proiectului amintit:
România doreşte să asimileze şi să distrugă identitatea politică şi culturală moldovenească; în perioada în care au făcut parte din România, moldovenii au fost lipsiţi de orice fel de drepturi; Moldova este mult mai apropiată de Rusia ortodoxă decât România, care s-a aflat sub jugul turcesc; în epoca modernă au apărut mai multe diferenţe decât asemănări între cele două ţări.
În Al Doilea Război Mondial, România a fost aliata Germaniei naziste, în vreme ce Moldova sovietică a fost anti-fascistă.
Găgăuzia este un „butoi cu pulbere” pentru Moldova pro-românească, o regiune autonomă care a votat la referendum pentru integrarea eurasiatică. Precedentul Crimeea şi Donbas demonstrează ce poate păţi un guvern care îşi duce ţara în Uniunea Europeană.
Transnistria se va reapropia de Chişinău doar în cazul în care aici va exista o guvernare stabilă pro-rusă.
Statutul limbii ruse: trebuie creată o platformă care să acţioneze în direcţia declarării limbii ruse drept limbă oficială în Republica Moldova.
Exemplul ucrainean; ce s-a întâmplat în Ucraina după lovitura de stat de la Kiev şi apropierea europeană, este cunoscut de toată lumea.
Moldova ar trebui să fie un stat social. Scandalul de corupţie trebuie să elimine Partidul Comuniştilor, iar toate forţele politice orientate social să se supună Partidului Socialiştilor.
Conform datelor oficiale, cca. 500.000 de moldoveni muncesc în Rusia, aceştia putând deveni agenţi de influenţă.
În esenţă, se dorea pictarea unui tablou de ansamblu în care Republica Moldova este un stat asediat de un vecin hrăpăreţ (România!) cu care nu are nicio afinitate istorică, lingvistică şi culturală; contraexemplul dezastrului din Ucraina pentru care este învinovăţită Uniunea Europeană; posibilitatea unei evoluţii asemănătoare în regiunea găgăuză şi Transnistria, apropierea cu orice preţ a Republicii Moldova de spaţiul cultural şi economic controlat de Rusia. Tezele propagandistice de mai sus conţin în egală măsură ameninţări şi recompense care îngrădesc un drum cu o singură direcţie - către est - sub conducerea Partidului Socialiştilor.
Fiecare din aceste teze poate fi demontată cu uşurinţă - însă nu asta este important, ceea ce contează este asigurarea unei frecvenţe ridicate a transmiterii acestor mesaje asupra unei plaje cât mai largi de populaţie. Cum spuneam, cel mai probabil planul din 2015 nu a fost pus în aplicare aşa cum a fost preconizat, însă tezele enumerate aici au rămas valabile până în ziua de azi pentru propaganda pro-rusă desfăşurată la Chişinău.
(Articol, de George Damian, membru al Consiliului de experţi LARICS, preluat de pe www.ioncoja.ro, din 1 mai 2017)

Categorie: