Biserica ortodoxă este favorizată

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.322, 15.10.2014

Anul trecut, de Crăciun, moşul i-a adus Episcopiei Ortodoxe a Harghitei şi Covasnei, Hotelul Bradul din Valea Zânelor din staţiunea Covasna. Imobilul care a aparţinut RAPPS, a ajuns în patrimoniul bisericii printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului. După preluare, noul proprietar a întreprins importante lucrări de reabilitare. OUG a fost atacată la Curtea de Apel Braşov şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Cazul a fost discutat luni. Potrivit deciziei, dosarul a fost înaintat curţii constituţionale.
OUG nr. 114/2013 a transferat în administrarea Episcopiei Ortodoxe a Harghitei şi Covasnei clădirea construită în scop hotelier, imobilul incluzând un parc, terenuri sportive, o păşune, un izvor de apă minerală, o mofetă şi un centru de tratament.
Donaţia guvernului favorizează biserica ortodoxă în mod revoltător, este discriminatorie, deoarece confesiunile istorice locale nu au beneficiat de un cadou similar - este de părere Gazda Zoltan. El a decis să atace pe cale juridică ordonanţa de urgenţă. El a mai reuşit să convingă de însemnătatea cauzei 20 de persoane fizice (locuitori din Covasna şi din Sfântu-Gheorghe), două comunităţi reformate din Covasna, filiala din Covasna a bisericii unitariene din Sfântu-Gheorghe (ar fi dorit ca biserica catolică şi autoguvernarea să se numere printre reclamanţi, dar ele nu şi-au asumat acest rol - a menţionat Gazda) şi astfel acestea au demarat procesul la Curtea de Apel Braşov. În cadrul înfăţişării de luni, judecătorii un decis să înainteze cazul curţii constituţionale. În opinia avocatului din Braşov al reclamanţilor, acesta este un semn bun şi care indică faptul că se ocupă cu adevărat de caz - a spus Gazda.

Sunt nemulţumiţi de răspuns

În paralel cu procesul, s-a depus o plângere şi la Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD). În răspunsul oficial al acestuia se menţionează: ordonanţa de urgenţă nu este considerată discriminatorie, deoarece nu există o bază de comparaţie. Totodată se mai menţionează că se ştie că în acest caz a fost demarată şi o procedură juridică, adoptarea deciziei fiind lăsată în sarcina justiţiei. Ei consideră că biserica ortodoxă - instituţie fundamentală a Statului Român - are un rol esenţial în păstrarea identităţii române. Cu aceeaşi frază s-a susţinut necesitatea schimbării de proprietar în actul atacat.
Răspunsul CNCD nu i-a mulţumit pe reclamanţi. Cele 21 de persoane fizice au înregistrat o nouă petiţie, o nouă contestaţie, printr-o adresă mai amănunţită. Nu este sigur că vor primi un răspuns favorabil, dar oricum nu vor lăsa lucrurile aşa. Dat fiind faptul că au depus plângerea în calitate de persoane fizice, se vor putea adresa şi Curţii Europene pentru Drepturile Omului, cu sediul la Strassbourg - a declarat Gazda.

Secret la Valea-Crişului

La scrisoarea-răspuns primită din partea CNCD a fost anexată lista acelor imobile pe care le-a primit în administrare biserica ortodoxă. Gazda consideră că este inexactă lista care conţine cinci imobile, respectiv câte unul din judeţele Gorj, Suceava, Ialomiţa şi două din judeţul Covasna.
După cum a ieşit la iveală, pe lângă transferarea Hotelului Bradul, prin ordonanţa guvernamentală nr. 902/2011, biserica ortodoxă a mai primit un imobil în Valea-Crişului. Ne-am interesat, şi am aflat că anterior imobilul se afla în administrarea Serviciului Român de Informaţii. Este vorba despre un teren de 595 de mp, o clădire cu două nivele, având o suprafaţă la sol de 44,5 mp, iar suprafaţa totală de 89 de mp. Episcopia le-a cerut imobilul de la cei de la informaţii în data de 10 martie 2011 (prin adresa cu nr. 296), pentru cazarea de familii aflate în situaţii defavorizate, în scopul desfăşurării unor activităţi socio-culturale. Cererea a fost soluţionată rapid, prin adresa nr. 490 din 28 aprilie, biserica a acceptat ca transferul imobilului să se decidă prin hotărâre de guvern. Hotărârea de guvern a şi fost adoptată la începutul lunii septembrie.
Toate acestea sunt dovedite prin documente oficiale, însă este aproape incredibil că la Valea-Crişului nu se ştie nimic nici în momentul de faţă despre transfer. Ieri ne-am adresat secretarului Ana Diana Panaite - ea a ocupat funcţia şi în anul 2011-, dar a spus că nu ştie nimic despre faptul că biserica ortodoxă ar avea proprietăţi în administrare în Valea-Crişului, nici în evidenţele comunei nu figurează nimic. Şi primarul Kisgyorgy Sandor a rămas surprins: nu ştie nimic despre vreo proprietate a bisericii ortodoxe aflată în comună. Mai mult decât atât, nu a avut habar nici de faptul că unul din imobilele din comună s-a aflat în trecut în administrarea serviciului de informaţii. Trebuie să verifice acest lucru - a declarat el.

O nouă donaţie

Guvernul caută în continuare să intre în graţiile bisericii ortodoxe. În Monitorul Oficial de luni (nr. 745) a apărut hotărârea nr. 866, prin care Episcopia Moldovei şi Bucovinei a primit gratuit, în satul Durău - aparţinând comunei Ceahlău -, şase vile şi o sală polivalentă. Vilele au peste 150 de mp, iar sala are 4.500 de mp.