Biserica Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Aita-Mare a fost resfinţită

Duminică, 21 mai 2017, de sărbătoarea Sfinţilor Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena, pentru micuţa comunitate de români creştin-ortodocşi din comuna Aita-Mare şi pentru invitaţii ei din localităţile limitrofe sau apropiate, a fost o zi de rugăciune în comuniune, de mare însemnătate, de mare bucurie creştinească. Aceasta deoarece în localitatea lor (atestată întâia oară la anul 1332, situată în vestul judeţului Covasna, pe terasa formată de Râul Olt la poalele Munţilor Baraoltului) s-a retârnosit Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de biruinţă”, după ce prima sa sfinţire avusese loc în anul 1938 şi fusese făcută de vrednicul de pomenire Mitropolit al Ardealului Nicolae Bălan. Iată că după aproape opt decenii, un nou ierarh al locului, Preasfinţitul Părinte Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a sosit la Aita-Mare pentru a resfinţi acest sfânt locaş. Şi, cu această ocazie, chiriarhul locului, la propunerea vrednicului părinte paroh Iustin Gârleanu, a hotărât să îi acorde proaspăt consolidatei şi nou pictatei biserici, încă un hram, unul deosebit, cel al „Sfinţilor Români”.
Sfânta Liturghie Arhierească, la care a participat, alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Andrei, un sobor de preoţi în frunte cu părintele Ioan Bercu, protopop de Sfântu-Gheorghe, a fost urmată de momentul ridicării în cel mai înalt rang preoţesc, de iconom stavrofor, a părintelui Iustin Gârleanu, cel care a trudit în ultimul deceniu atât la consolidarea şi înfrumuseţarea acestei biserici, cât şi la cea din satul vecin Aita-Medie, unde tot sfinţia sa este paroh. La finalul sfintei slujbe, părintele Iustin Gârleanu a declarat că „a fost un eveniment unic şi mult aşteptat, un prilej de intensă şi profundă bucurie duhovnicească pentru întreaga comunitate euharistică. Îi aducem Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”.
Evenimentul s-a încheiat cu o frăţească agapă creştină ţinută la Casa Parohială din Aita-Media, şi ea nu demult reabilitată şi redată astfel micuţei comunităţi de români ortodocşi. O comunitate care a simţit din plin, pe aceste meleaguri însângerate, în urmă cu doar câteva decenii (ce, să nu uităm, înseamnă foarte puţin la scara istoriei), ororilor acelor vremuri, şi care astăzi stă să dispară, cu tot cu dulcele ei grai românesc.

Categorie: