Borboly Csaba acordă autonomie românilor din nordul judeţului Harghita!

Am trăit s-o mai auzim şi pe asta: Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean, în nemărginita lui dragoste pentru românii din zona de nord a judeţului Harghita, le acordă AUTONOMIE!!! Avem, deci, toate motivele să credem că de acum încolo, prin bunăvoinţa lui Borboly Csaba, prin care „se va crea un exemplu pozitiv fără precedent în România!” şi prin care „vrem să dăm un exemplu pozitiv întregii societăţi!”, noi, românii trăitori în cele opt localităţi, respectiv două oraşe şi şase comune, din nordul judeţului Harghita, vom trăi fericiţi!
Nu cu prea mult timp în urmă, scriam un articol întitulat „Borboly Csaba moare de dragul românilor” („Informaţia Harghitei”, vineri, 15 noiembrie 2013). Atunci, el „murea” de dragul românilor „care trăiesc în afara ţării, în Ucraina, Serbia şi alte ţări limitrofe”, pentru că e vai de capul lor, sunt ai nimănui. În afara de cei din Ungaria, pentru că acolo, ce mai, e raiul pe pământ, inclusiv pentru români!
Acum însă, iată, a venit vremea ca Borboly Csaba să moară de dragul românilor din „parohia” sa, din Harghita, cărora doreşte să le acorde - vor, nu vor - o „anume autonomie”, prin care „cele două oraşe: Topliţa şi Borsec, precum şi comunele: Bilbor, Corbu, Gălăuţaş, Sărmaş, Subcetate şi Tulgheş vor avea putere decizională în ceea ce priveşte cultura, învăţământul, agricultura, sănătatea, problemele sociale, religia, turismul, chiar şi protejarea monumentelor de artă”.
Anunţul acesta „bombă” a fost făcut de Borboly Csaba vineri, 3 ianuarie 2013, pentru agenţia de presă MTI din Ungaria. Iar dumnealui vrea ca problema să se rezolve repede, astfel că „dosarul de înfiinţare a fost deja depus la Tribunalul (a se citi Judecătoria - n.a.) Topliţa, urmând ca să dobândească statut juridic la finele lunii ianuarie a.c.”!
Citind despre această năstruşnică iniţiativă, m-am gândit că totuşi ea s-o fi luat în urma unei întâlniri pe care Borboly Csaba o fi avut-o cu primarii din localităţile respective. Nici pomeneală! Niciunul nu ştia nimic! Au rămas cu gurile căscate. Unii au crezut că e vorba de o glumă. S-au convins, însă, că nu este glumă. „Ăştia sunt nebuni”!, a zis unul dintre ei. I-a răspuns altul: „Nu sunt nebuni, sunt idioţi, fiindcă aşa se numesc cei cu idei multe, mai ales dacă sunt şi trăsnite”! Însă, toţi au fost de acord că asemenea idei, trăsnite fiind ele, nu s-au născut din senin.
O fi sau nu trăsnite, ele impun câteva întrebări: pe cei „32.000 de suflete de români, care trăiesc pe o suprafaţă de 1.200 de kilometri pătraţi”, în nordul judeţului Harghita, i-a chestionat cineva dacă vor sau nu să fie autonomi?; cine şi în numele cui a depus la Judecătoria din Topliţa un document prin care se solicită o „anume autonomie” pentru aceşti români?; cine vrea să-i adune cu de-a sila pe românii nord-harghiteni într-o „autonomie” pe care ei nu au cerut-o niciodată?; are dreptul Consiliul Judeţean Harghita, în frunte cu Borboly Csaba, să ia astfel de decizii?; nu cumva o astfel de hotărâre este un atribut al Statului Român, nu al unui judeţ? În sfârşit, cum vede Borboly Csaba o „anume autonomie” pentru românii Harghitei, chiar numeric inferiori fiind în propria lor ţară, România? Nu cumva este ea o autonomie bazată tot pe criterii etnice, chiar dacă este pentru români? Sunt doar câteva dintre întrebările la care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita va trebui să răspundă.
Fiindcă, probabil, ideile acestea au fost „rumegate” multă vreme. Iar ele au, în mod sigur, o legătură directă cu acea mult cerută şi trâmbiţată autonomie a aşa-zisului „ţinut secuiesc”. Nu întâmplător Borboly Csaba vorbeşte despre un „exemplu pozitiv fără precedent în România” şi despre dorinţa de a se da „un exemplu pozitiv întregii societăţi”. Este vorba, fără doar şi poate, de a se crea un precedent, prin care, după cum aprecia un sociolog, „maghiarii încearcă să-i obişnuiască pe români cu ideea autonomiei la care tânjesc chiar ei”! Este treaba lor, n-au decât să tânjească la faptul că poate cândva o vor şi obţine. Românii Harghitei nu doresc însă, în niciun caz, o autonomie pe care Borboly Csaba vrea să le-o impună cu forţa, chiar dacă sunt numeric inferiori în judeţ. Pentru că şi judeţul Harghita este un judeţ al României, la fel ca toate celelalte 40 de judeţe. Iar autoritatea Statului Român trebuie să fie impusă pe întregul său teritoriu naţional.

Categorie: