CE-AR FI DACĂ popa Tokes AR FI DECLARAT PERSONA NON GRATA?


Autor: 

prof. Georgeta Ciobotă

Şi-ar merita pe deplin patalamaua, mai ales că acum ţara lor îi primeşte cu dragă cetăţenie maternă, că tot le trebuie lor totul matern: limbă, şcoală, drapel, administraţie. Dacă le e aşa de dor de elementul matern, noi suntem generoşi, aşa cum scrie propria-ne istorie, şi le facem cale să se ducă în ţara maternă, să meargă pe meleagurile lor, unde să mănânce pâine maternă, să vorbească matern, după pofta inimii. Nu-i păcat să se afle continuu într-o vrajbă maghiaro-maghiară şi maghiaro- română, aici pe un pământ străin? Acolo vor găsi armonia limbii, a frăţietăţii şi poate se vor linişti, deşi ne îndoim că tartorul Tokes nu va dezvolta şi acolo o atmosferă drăcească, aşa cum miroase deja, mai ales că şi între maghiari sunt oameni întregi la minte şi intuiesc cu înţelepciune că nu-ţi poţi duce viaţa numai în vrajbă cu popoarele în mijlocul cărora te-a azvârlit istoria. Ştie popa că acolo nu i se va îngădui ce i se îngăduie aici chiar de preşedintele-eroare al României, pe care maghiarii îl ţin în proptele.
Ca individ, român sau maghiar, te gândeşti şi stai în nedumerire, încercând să descifrezi încrengătura existenţei popii Tokes. Mai întâi te întrebi cum reuşeşte insul ăsta să se îngrijească de îndrumarea pioşeniei binecredincioşilor lui, când se ocupă de politică intrigantă şi distructivă, de parlament european, de vizite la congrese în ţara maternă, de divorţ de nevastă, de înveninarea secuilor care n-au avut până acum relaţii de discordie cu românii Când mai intră în biserică? Atunci când mai ajunge, şi acolo propovăduieşte discordia? Apoi, cum se împacă o formaţie religioasă a unei persoane cu duşmănia diavolească pe care o practică la fi ecare pas, nu numai cu românii, ci şi cu confraţii udemerişti.
În 1989, am fost derutaţi de încâlcelile evenimentului şi am crezut că este o victimă a securităţii. Dar când i s-au dezvăluit documentele de spionaj ascunse după icoane în biserică, românii şi-au împrăştiat compasiunea şi, cu fiecare zi trecută de atunci, ne dăm seama ce şarpe otrăvit adăposteşte Ardealul nostru. Împotriva ţării, a cărei pită o mănâncă, îşi varsă otrava aici, la Budapesta, în Parlamentul European şi oriunde are ocazia.
Motivul de a întâmpina ziua de 1 Decembrie în doliu este justificat, pentru că au huzurit timp de secole ca asupritori şi storcători de averi pe un pământ care nu le aparţinea. Le-a fost prea îndestulătoare şederea în Ardeal, pentru că aici nu-i pustă sălbatică, aici e iarbă grasă şi un pământ care musteşte de bogăţii şi de aceea nu le vine a jindui după ţara lor şi tot de aceea nu mai scăpăm de jafuri străine.
Românii n-au luat nimic de la ei, şi-au luat doar ce le fusese răpit. Ar fi trebuit s-o facă mai demult, dar cruzimea cu care au fost trataţi de jigodia cu două capete a fost prea acerbă ca stăpânii de drept ai acestui teritoriu s-o biruie şi să iasă din robie. Dar speranţa n-a murit şi cel ce-a avut dreptate şi-a dobândit-o. Dacă suntem îngăduitori şi-i suportăm cu tot caracterul lor înţepenit în răutăţi, nu înseamnă că astăzi nu avem tăria de a ne apăra un drept pe care, la 1 Decembrie, părinţii noştri l-au cucerit cu mult mai puţine forţe.
Mai trist este că ardeleanul nostru Boc, deşi are şcoală, joacă, nici măcar cu jenă, ca un titirez după cum îi cântă un neşcolit, ajuns preşedinte prin cea mai încornorată strategie de fraudă. Ca şef de stat, Băsescu, dacă ar avea cea mai fi ravă demnitate, şi-ar da seama în ce dezastru ne-a adus şi s-ar retrage în birturile lui marine, dacă nu va fi băgat în vreo celulă, ca cea mai non grata persoană.
Oricât s-ar prelungi tăcerea formaţiunii afl ate la putere şi cârdăşia lui Băsescu cu ungurimea, să se ştie că acţiunea lui Tokes s-a născut moartă. Aşa că, declarat sau nu, tot cea mai dizgraţiată persoană va fi aici, cât mai are de trăit. Însă, doreşte să îşi vâre măcar un picior în Rai, să-l ia pe vulpoiul Marko Bela pe după gât şi, după o beţie din abundenţă, să cânte:
Dragă Bela, eu şi tu
Şohan n-om vedea Ardealu’
Teritoriu unguresc,
Pentru că e ROMÂNESC!

Categorie: