Centenar Gavrilă Bîrluţ, veteran de război

De Ziua Forţelor Terestre şi înainte cu nicio săptămână de Ziua Veteranilor de Război, a avut loc duminică, 23 aprilie 2017, în satul Geogel, comuna Ponor, judeţul Alba, aniversarea oficială a veteranului de război Gavrilă Bîrluţ, la împlinirea a 100 de ani de viaţă. Au participat, alături de familie, prieteni, consăteni, precum şi oficialităţi din judeţ, dintre care îi amintim aici pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Dumitru Fulea, şi primarul comunei Ponor, Petruţ Bujor. De asemenea, întâlnirea a fost onorată cu prezenţa şi de către o delegaţie a Asociaţiei non-profit „Ţara Iancului - Iubirea Mea” din municipiul Deva, judeţul Hunedoara.
Domnul Gavrilă Bîrluţ, într-o bună stare a sănătăţii, cu un spirit vioi, glumeţ, cu o memorie de invidiat, s-a bucurat de atenţii, cadouri şi diplome. A povestit cu multe amănunte aspecte de pe front. Îşi amintea că la 22 iunie 1941, ora 2.00, când Armata Română a primit memorabilul ordin: „Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!”, făcea parte din Regimentul 3 Vânători de Munte, Batalionul 3 „Pionieri de Munte”. În august 1942, pe frontul din Ucraina, la Volnavoha, şi-a pierdut cel mai bun prieten şi camarad al său, Ion Mărginean, tatăl semnatarului rândurilor de faţă…
Sub cerul binecuvântat cu raze de soare, într-un cadru natural mirific, sărbătoritul a oferit participanţilor, în ograda proprie, o masă câmpenească cu alese şi îmbelşugate mâncăruri şi băuturi, desfăşurată într-o atmosferă deosebit de caldă şi prietenească, care s-a încheiat cu tradiţionala urare cântată „La mulţi ani cu sănătate!”.
* * *
Notă lămuritoare:
Satul Geogel face parte din cele şase sate aparţinătoare de comuna Ponor a judeţului Alba, comună care l-a ultimul recensământ număra 540 de suflete (de peste o sută de ori mai puţin decât a municipiului Alba-Iulia) şi o suprafaţă de 62 kmp (mai mult de jumătate decât a municipiului reşedinţă de judeţ). Se află la o altitudine de 869 m, situat pe o linie imaginară ce uneşte oraşul Aiud cu Mănăstirea Râmeţ şi oraşul Abrud, trecând prin zona Detunatelor de bazalt şi a vestitei Poieni de Narcise de la Negrileasa. Solul, bogat în păşuni, izvoare, ape şi păduri ascunde fenomene carstice şi minerale nepreţuite, insuficient cercetate şi exploatate.
Oamenii, cea mai valoroasă bogăţie a zonei din toate timpurile, au dus şi duc un trai bazat pe o muncă tenace şi deosebit de grea. Din oamenii acestor locuri şi ai comunei învecinate Mogoş şi-a ales Horea, la 1784, peste 25 din totalul de 142 de conducători locali ai Revoluţiei sale, iar după 70 de ani, în luptele duse prin zonă sub conducerea lui Avram Iancu, moţii de aici au ştiut să înfrunte duşmanul tiran cotropitor. Se aşteaptă azi drumuri noi, fapte noi, de bine, pentru moţi.

Categorie: