CNMT răspunde / Atacul lui Tamas Sandor este mârşav

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.124, 20.02.2014

Tamas Sandor, preşedintele filialei UDMR Trei Scaune, a atacat activitatea birourilor CNMT pentru naturalizare şi înregistrare într-un mod mârşav, în scop electoral şi politic, jignindu-i astfel nu numai pe colaboratorii reţelei - recunoscute şi de către statul ungar -, ci şi pe cei 200.000 de maghiari din Transilvania - a declarat Sandor Krisztina, preşedintele executiv al CNMT.
Sandor Krisztina a evidenţiat în răspunsul său că nu ar fi fost surprinşi dacă o astfel de formulare ar fi venit din partea lui Robert Fico sau a lui Corneliu Vadim Tudor, însă din partea lui Tamas Sandor este şocant acest lucru.
Tiboldi Laszlo, vicepreşedintele CNMT responsabil cu problema naturalizării pe Pământul Secuiesc, a declarat că preşedintele de consiliu din Trei Scaune i-a atacat prin declaraţiile sale nu numai pe ei, ci şi guvernul ungar. Tot astfel a procedat anterior şi Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele filialei judeţene a PCM, atunci când a pus sub semnul întrebării activitatea lor. După cum a subliniat Tiboldi, colaboratorii CNMT au sprijinit, începând din ianuarie 2011, întocmirea dosarelor pentru 200.000 de transilvăneni, dintre care 100.000 sunt locuitori de pe Pământul Secuiesc, iar 30.000 sunt din Trei Scaune. Până în momentul de faţă, din Transilvania s-au înregistrat aproximativ 100.000 de persoane, dintre care 60.000 de persoane în birourile CNMT şi se speră ca până la termenul de 22 martie, cifra să ajungă la 100.000. (…) Tamas Sandor nu observă că prin acest lucru decredibilizează procesul obţinerii cetăţeniei ungare - a mai spus Sandor Krisztina.
Cei patru preşedinţi ai filialelor scăunale CNMT Trei Scaune au protestat într-o declaraţie faţă de atacurile udemeriste şi pecemiste. Ei atrag atenţia asupra faptului că în cadrul acţiunilor lor de naturalizare, cele două partide aruncă documentele întocmite incorect şi cu lipsuri în dosare care au pe ele logo-uri de partid, dosare care ulterior ajung la biroul CNMT, unde sunt remediate greşelile. Au făcut şi vor face şi de acum încolo acest lucru. Potrivit contractului de parteneriat strategic, încheiat cu guvernul ungar, colaboratorii CNMT vor lucra în continuare pentru a le oferi sprijin acelora care doresc să obţină cetăţenia ungară - se menţionează în comunicatul celor patru preşedinţi scăunali.