Comunicat referitor la evenimentele din 10 martie 2014 de la Târgu-Mureş

Noua Dreaptă - Filiala Mureş

În legătură cu evenimentele din Târgu-Mureş din 10 martie a.c. (mitingul şi marşul „secuiesc”), în calitate de cetăţeni ai Târgu-Mureşului şi în calitate de membri ai Noii Drepte, cerem autorităţilor locale şi forţelor de ordine prezentarea publică, într-o perioadă cât mai scurtă, a rezultatelor anchetelor referitoare la următoarele:
- starea de sănătate a jandarmului lovit cu bâta de la steag de către extremiştii maghiari chiar sub obiectivul camerelor de luat vederi şi starea de sănătate a altor victime, dacă acestea au existat;
- incidentele ce au avut loc (îmbrânceli, aprinderea de petarde, aruncarea de bolovani, lovirea cu bâtele de la steaguri etc.) şi sancţiunile date împotriva agresorilor;
- cum a fost posibil ca acest marş - căci a fost un veritabil marş cu steaguri, pancarte, cântece şi slogane (unele jignitoare şi anti-româneşti, cum ar fi „Vesszen Trianon!” - Să piară Trianonul!, „Ardealul - pământ unguresc” şi altele) şi nu o simplă «plimbare civică spre centrul oraşului», aşa precum s-a anunţat la finalul comemorării - să se desfăşoare cu bună ştiinţă, în ciuda faptului că nu a fost autorizat;
- sancţiunile luate împotriva organizatorilor şi instigatorilor pentru ignorarea deciziei de neautorizare a marşului, dată atât de către Primăria Târgu-Mureş, cât şi de către Tribunalul Mureş;
- sancţiunile dictate pentru obstrucţionarea ori blocarea traficului şi parcările pe locuri interzise din zona mitingului comemorativ;
- măsurile luate împotriva individului care, în haine de husar, a trecut de pe trotuar pe stradă, în faţa maşinilor şi, crezându-se probabil Kossuth Lajos, a scos la propriu sabia din teacă (armă albă folosită în public!) ameninţând participanţii din vehiculele aflate în trafic în încercarea de a-i opri şi a-i determina pe ceilalţi manifestanţi, ce veneau pe trotuar spre centrul oraşului, să ocupe carosabilul.
În aceste circumstanţe, se dovedeşte că decizia de neautorizare a marşului „de protest” ce ar fi urmat manifestării comemorative, luată de către Comisia de avizare şi Primăria Târgu-Mureş şi reconfirmată de către Tribunalul Mureş, a fost perfect justificată. Justificată ar fi o interzicere totală a unei astfel de manifestări, chiar şi „comemorative”, anul viitor, căci s-a demonstrat că acest mod de operare este generator de incidente.
Ca şi cetăţeni mureşeni am urmărit şi noi, la faţa locului, desfăşurarea acestor evenimente publice, lăsând forţele de ordine să-şi facă datoria, înţelegând că nici ele, nici noi un dorim un potenţial conflict cu „o minoritate a unei minorităţi”, totuşi, nereprezentative ca număr (majoritatea venită din alte localităţi). Conflict care s-a produs totuşi, căci unii dintre manifestanţi erau deja pregătiţi, găsind şi provocând un motiv pentru a ataca pe primii ce le-au ieşit în cale (crezând, probabil, că „modelul ucrainean” se potriveşte şi la noi). Şi-au dat arama pe faţă dovedindu-şi adevăratele intenţii, lucru ce era de aşteptat. S-a demonstrat cine sunt adevăraţii extremişti şi şovini. Aceleaşi persoane îndrăznesc să perturbe, an de an, manifestaţiile de „1 Decembrie” din Miercurea-Ciuc şi Sfântu-Gheorghe. Opinia publică are ce judeca!
Prin naţionalismul nostru, noi, românii, respectăm toate neamurile, toate popoarele, căci cu toţii suntem chemaţi la mântuire. Iar dreptul la limbă, accesul la cultură proprie, la educaţie, la dezvoltare, la asociere, la liberă conştiinţă îl respectăm tuturor. Considerăm că, în momentul de faţă, de aceste drepturi se bucură cu prisosinţă toţi cetăţenii României, indiferent de naţionalitate. Tot ceea ce cerem noi în schimb este respectul reciproc, fidelitatea şi respectarea legilor Statului Român, statul care oferă toate aceste drepturi enumerate mai sus. Iar prosperitatea ne-o vom putea construi ÎMPREUNĂ, schimbând mentalităţi şi schimbând, la un moment dat, chiar oamenii de la conducerea Ţării cu alţii mai competenţi şi crescuţi în spiritul interesului binelui comun şi al interesului naţional pus mult deasupra interesului personal. Nu sistemele de organizare sunt întotdeauna soluţia, ci CALITATEA OAMENILOR care le pun în practică. Acesta este principalul crez al nostru.
În acest proces de schimbare a mentalităţilor, exemplul pozitiv al
înaintaşilor este important. De aceea nu am avut probleme cu ideea de
comemorare a celor trei secui ucişi de către armata austriacă la Târgu-Mureş în 1854 (probabil printre ultimii secui adevăraţi, secuii adevăraţi fiind în majoritate maghiarizaţi azi), dar nu am fost de acord cu un protest împotriva Statului Român (de ce împotriva Statului Român şi nu a celui austriac, căci armata austriacă a fost cea care a executat sentinţa în acea perioadă!?). De aceea, în spiritul amintirii strămoşilor, sâmbătă, 15 martie, Noua Dreaptă - Filiala Mureş a şi participat, la Cluj-Napoca, la Marşul Memorial Avram Iancu, în cinstea victoriei revoluţiei din Transilvania.
Din păcate, dorinţa de dominaţie a elitei maghiare a împiedicat această înţelegere maghiarilor cu românii, iar românii au trebuit să-şi apere cu arma în mână dreptul la existenţă, declanşând un adevărat război de eliberare naţională. Sperăm ca fraţii noştri maghiari de azi să înţeleagă şi acum că această „elită” politică actuală a lor în cârdăşie, de data aceasta şi cu aşa-zisa „elită politică românească”, urmăreşte acelaşi scop de dezbinare între noi şi satisfacerea propriilor interese. Se vede cu ochiul liber, chiar punându-ni-se în vedere modelul autonomist, separatist şi secesionist „basc” , „catalan” sau „scoţian”.
În Târgu-Mureş am depus deja o înştiinţare la Primărie pentru un miting de promovare a unităţii naţionale a poporului român prin sărbătorirea a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, realizată la data de 27 martie 1918. Acolo îi invităm alături de noi pe toţi iubitorii de unitate şi solidaritate naţională şi pe cei ce doresc tuturor cetăţenilor României un viitor mai bun şi mai prosper.
În final, facem o ultimă remarcă. La manifestaţiile de ieri, 11 martie 2014, s-a repetat în mai multe rânduri că „Autonomia este soluţia”. Aceasta să fie oare soluţia autonomiei: nerespectarea unor decizii legale, instigare la nespunere civică şi nerespectarea statului de drept, îmbrânceli, petarde, bâte, săbii!? Punând la socoteală şi declaraţiile făcute de-a lungul timpului de aşa-zişii „reprezentanţi ai comunităţii maghiare”, mai vechi sau mai noi, că „ziua de 1 decembrie e zi de doliu pentru maghiari”, „România nu este stat naţional”, „steagul românesc în Harghita şi Covasna este o provocare”, „românii să înveţe maghiară căci mănâncă pâine secuiască” etc., ne întrebăm noi, românii, ce soartă vom avea dacă acest model de autonomie ori regionalizare promovat de către aceşti indivizi, prin absurd, s-ar realiza legal, văzând astăzi, când regionalizarea nu s-a realizat, care sunt faptele!?
Să ne ferească Dumnezeu!
Târgu-Mureş, 11 martie 2014
Biroul de presă