Concert inedit al Orchestrei Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”

În seara de 29 martie 2018, începând cu orele 19, la Casa Balş din municipiul Iaşi a avut loc Concertul Orchestrei Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”. Tinerii muzicieni, talentaţi studenţi şi masteranzi ai Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice din cadrul UNAGE Iaşi, au dat dovada de măiestrie şi au încântat numeroasa audienţă. Pentru aceasta, ei au fost răsplătiţi cu ropote de aplauze. Publicul a avut plăcerea de a audia Academic Festival Overture, op. 80 de Johannes Brahms; La calumnia - aria lui Basilio din opera Bărbierul din Sevilla, de Gioachino Rossini, în interpretarea solistului Octavian Cezar Ionescu; Eccco respiro appena - aria Adrianei din opera Adriana Lecouvreur, de Francesco Cilea, interpretată de solista Claudia Diana Bîlcu; Fantezia pentru clarinet şi orchestra din opera Rigoletto, de Luigi Bassi, în interpretarea solistului Zaharia Hojbotă; Nessun dorma - aria lui Calaf din opera Turandot, de Giacomo Puccini, interpretată de solistul Petru Pavel şi Simfonia nr. 5, op. 67 în do minor, de Ludwig van Beethoven, în interpretarea Orchestrei Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, condusă de dirijorul Bogdan Chiroşcă.
„Anual, acest concert al Orchestrei Universităţii încununează valoric efortul studenţilor şi al profesorilor îndrumători printr-un repertoriu variat stilistic şi diferenţiat din punct de vedere tehnico-interpretativ. An de an evoluează solişti şi instrumentişti noi, fapt ce conferă prospeţime şi diversitate în funcţie de tipul de voce sau de instrument. Desigur, actul artistic este perfectibil, dar nu asta se punctează în mod deosebit, ci ideea de evoluţie scenică, de travaliu emoţional şi de psihologie a actului artistic, elemente ce trebuie cultivate din umbră în evoluţia unui interpret. Mă înclin astfel spre ei, cei ce cultivă frumosul sonor! Felicitări lor, tinerilor cu aspiraţii şi profesorilor ce le călăuzesc paşii”, a declarat Dalia Rusu-Persic, muzicolog şi director al Bibliotecii UNAGE.
Orchestra simfonică a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi este formată din studenţi şi masteranzi ai Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice din departamentul de instrumente. Tinerii interpreţi au în palmares apariţii în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) între 2011-2015, dar şi în toate ediţiile Festivalului Muzicii Româneşti.

Categorie: