Conducerea Consiliului Judeţean vrea referendum pe tema regionalizării


Actualitatea ardeleană - Maramureș

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, socialdemocratul Călin Matei (foto), consideră că cetăţenii judeţului trebuie consultaţi prin referendum în privinţa reorganizării administrativ- teritoriale.
Acesta a declarat, marţi (14 iunie 2011 - n.n.), că, în cazul organizării unui referendum, chestionarul ar trebui să conţină două întrebări. Una să se refere la trecerea judeţului Maramureş în subordinea unei regiuni administrate cel mai probabil de Cluj-Napoca, iar a doua trebuie să-i chestioneze pe maramureşeni dacă sunt de acord cu actuala formă administrativ-teritorială.

„Judeţul Maramureş trebuie să îşi păstreze identitatea, altfel riscă să se piardă ca brand la grămadă cu alte zone din Transilvania. Proiectul de regionalizare mi se pare o chestiune deplasată, nefolositoare, venită într-un moment economic neprielnic. Intenţia mea e să văd care sunt modalităţile legale pentru organizarea unui referendum în această problemă”, a declarat vicepreşedintele CJ Maramureş.
Acesta este convins că localnicii se vor declara împotriva reorganizării administrativ-teritoriale aşa cum a fost propusă de actuala guvernare, aceştia dorind să-şi salveze tradiţiile, obiceiurile şi istoria.
Călin Matei crede că formula de reorganizare teritorială este în avantajul PDL de a câştiga alegerile locale şi parlamentare din anul 2012, dar şi de a mulţumi UDMR pentru susţinerea la guvernare.
Vicepreşedintele CJ Maramureş a mai precizat că intenţia organizării unui referendum e susţinută şi de preşedintele CJ, Mircea Man (PDL).
Potrivit propunerii PDL, judeţul Maramureş ar urma să formeze o regiune alături de judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Bihor şi Cluj, având capitala în Cluj-Napoca.

Categorie: