Consiliul Naţional Secuiesc îşi sfătuieşte simpatizanţii să se declare maghiari la recensământ


Actualitatea ardeleană - Mureş

Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) a anunţat, marţi (17 mai 2011 - n.r.), într-o conferinţă de presă, că îşi sfătuieşte simpatizanţii să se declare maghiari la Recensământul General al Populaţiei şi Locuinţelor din 22-31 octombrie 2011.
„Îi sfătuim pe simpatizanţii noştri să se declare unguri, maghiari”, a afirmat Biro Zsolt, liderul Scaunului Mureş al Consiliului Naţional Secuiesc.
La rândul său, Izsak Balazs (foto), preşedintele CNS, a arătat că a fi secui înseamnă o conştiinţă regională, că apartenenţa naţională a secuilor este cea maghiară şi că în formularul de recensământ a fost introdusă o rubrică discriminatorie, însă numai pentru maghiari.

„Considerăm discriminative acele formulare care numai pentru naţionalitatea maghiară conţine şi identităţi regionale. Corect ar fi atunci ca şi pentru români să existe posibilitatea să se declare olteni sau munteni sau moţi sau bănăţeni, ceea ce, desigur, nu este aşa. Deci, noi suntem maghiari, secuii sunt maghiari”, a accentuat Izsak Balazs.

Categorie: