Consiliul Naţional Secuiesc / Tribunalul european poate decide anul viitor

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.376, 05.12.2014

Se preconizează ca în procesul intentat din cauza respingerii iniţiativei cetăţeneşti a Consiliului Naţional Secuiesc, sentinţa să fie adoptată în prima parte a anului 2015. Reprezentanţii CNS au vorbit despre acest lucru în cadrul unei conferinţe de presă de ieri, de la Budapesta.
În iniţiativa cetăţenească europeană, demarată de CNS şi de partenerii ei, se propune ca UE să gestioneze cu o atenţie aparte regiunile care se diferenţiază de regiunile din jur prin caracteristici naţionale, culturale, confesionale şi lingvistice. Iniţiativa a fost respinsă de Comisia Europeană.
Din această cauză, CNS nu a putut demara strângerea celor un milion de semnături din şapte state, prin care ar fi putut forţa Comisia Europeană să întreprindă o iniţiativă legată de crearea unei norme juridice.
Retvari Bence, secretar de stat parlamentar în cadrul Ministerului Resurselor Umane, a declarat: în cazul în care finalul demersului va fi unul pozitiv, se va demonstra că cetăţenii Uniunii pot oferi o temă Comisiei Europene. Se speră ca iniţiativa CNS va fi reuşită. Guvernul ungar a oferit tot sprijinul atunci când s-a implicat în acest caz - a semnalat el. A mai subliniat că pentru guvern este important să susţină la nivel european problemele privind minorităţile maghiare, iar în plan economic să dispună de aceleaşi legitimităţi ca şi alte comunităţi din Europa Occidentală.
Izsak Balazs, preşedintele CNS, a subliniat: ideea de bază a pornit de la situaţia de pe Pământul Secuiesc. S-au obişnuit ca unul din instrumentele discriminării să fie politica economică şi ca puterea română în exerciţiu să stimuleze emigrarea prin subdezvoltare. S-a sperat că după aderarea României la UE, dezvoltarea economică nu va mai putea fi un instrument indirect al asimilării violente. Practica a demonstrat contrariul. S-ar dori ca Pământul Secuiesc să rămână secuiesc şi maghiar - a formulat el.
Sobor David, avocatul CNS, a adăugat: doi membri ai comisiei organizatorice s-au adresat instanţei UE şi au cerut abrogarea hotărârii. În proces s-au implicat mai multe state membre. Slovacia, Grecia şi România, de partea comisiei, iar de partea lor Ungaria, judeţul Covasna, Institutul Cultural Breton din Franţa şi comuna Debrod din Voivodina.
Partea scrisă s-a încheiat, modalitatea de implicare nu mai există şi urmează 1 sau 2 înfăţişări. Se preconizează ca sentinţa să fie adoptată în prima jumătate a anului 2015 - a semnalat avocatul.