Cornel Popa (PNL): „Nu există niciun ţinut secuiesc, iar reorganizarea este o gogoriţă”


Senatorul Cornel Popa (foto), preşedintele PNL Bihor, a declarat, joi (16 iunie 2011 - n.n.), că nu există niciun ţinut secuiesc, aşa cum reorganizarea administrativ-teritorială este „un proiect fantasmagoric şi utopic”, de care România nu are nevoie în acest moment, când prioritară ar fi dezvoltarea economică şi absorbţia fondurilor europene.
„Pe mine nu mă priveşte ţinutul secuiesc (?! - n.n.).Pe mine mă priveşte, în mod cu totul şi totul special, ceea ce înseamnă judeţul Bihor. Nici nu prea înţeleg ce înseamnă ţinutul secuiesc... Nu văd despre ce vorbim.

Eu nu ştiu să fie o asemenea unitate administrativ-teritorială şi nicio intenţie a majorităţii românilor nu cred că ar fi dacă s-ar consulta prin referendum”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, senatorul Cornel Popa.
El a precizat că reorganizarea administrativ-teritorială propusă de Traian Băsescu şi Guvernul Boc are la bază doar „setea de putere”, deoarece la conducerea regiunilor vor fi numiţi reprezentanţi interimari PDL, ar fi desfiinţate consiliile judeţene, comasarea comunelor mai mici de 5.000 de locuitori, cu alt primar numit de PDL până la alegeri, toate acestea având ca scop să se impună Puterea în teritoriu într-o proporţie foarte mare, de 70-80 la sută.
Liberalul a precizat că orice modificare de graniţe a unităţilor administrativ-teritoriale se poate face doar în urma consultării populaţiei prin referendum, motiv pentru care USL a decis demararea procesului de organizare a unor referendumuri judeţene, în condiţiile legii, pentru consultarea cetăţenilor cu privire la intenţia de desfiinţare a judeţelor.
Astfel, preşedinţii de consilii judeţene, precum şi consilierii judeţeni ai USL vor iniţia în cel mai scurt timp posibil procedurile legale pentru organizarea de îndată a referendumurilor judeţene, cetăţenii urmând să răspundă la întrebarea: „Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră? Da/Nu”.
„Respingem cu fermitate acest proiect utopic. Trebuie să ne batem cu toţii, liberalii din Bihor, pentru a rămâne judeţul ca unitate administrativ-teritorială. De aceea avem nevoie de referendum. Chiar Legea 3 / 2000 prevede închisoare de la şase luni la cinci ani pentru cei care împiedică organizarea unui referendum atunci când este vorba de modificarea graniţelor judeţului”, a spus Popa.
Senatorul consideră că reorganizarea este „o bulversare” de care ţara nu are nevoie, cu toate costurile pe care le implică, nefiind cazul acestei reorganizări, fără consultarea populaţiei, mai ales că există deja opt regiuni de dezvoltare, prin care se pot absorbi fondurile europene, iar afirmaţia cum că nu am primi fonduri europene condiţionate de reorganizare este „falsă şi mincinoasă”.
„Nu sunt împotriva unei reorganizări, în general, ci a unei reorganizări tam-nesam, mai ales că a apărut concomitent cu darea peste mânuţele noastre pentru intrarea în Spaţiul Schengen. A apărut ca şi o contrapondere la neputinţa noastră de a intra în Schengen. A fost aruncată exact în acel moment în piaţă, toţi vorbim despre asta, uităm cât de bine o ducem. De fapt, asta a fost o gogoriţă, prin care ni s-a dat de lucru, toţi discutăm numai despre asta. Admir, în ghilimele, spiritul diabolic al unei persoane care creează mereu teme false”, a conchis Popa.

Categorie: