Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 5678, 16.05.2009; Titlu: Strădaniile autonomiste sunt de actualitate

La Budapesta s-a desfăşurat ieri consfătuirea Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic (KMAT), înfiinţat în 2004 pentru sprijinirea strădaniilor autonomiste maghiare din Bazinul Carpatic. Au luat cuvântul, între alţii, preşedintele FIDESZ, Nemeth Zsolt, şi episcopul reformat, europarlamentarul şi preşedintele KMAT, Tokes Laszlo.

Orban Viktor a subliniat că strădaniile autonomiste sunt de actualitate, iar Ungaria are obligaţia de a le susţine. Atât în interiorul cât şi în exteriorul graniţelor, cu toţii avem interesul de a pune punct epocii care a slăbit Ungaria, a distrus politica naţională şi care nu s-a preocupat şi nu se preocupă nici acum de maghiarii din Bazinul Carpatic - a afirmat el.

În cadrul conferinţei de presă care a precedat şedinţa, Nemeth Zsolt (Fidesz), preşedintele comisiei parlamentare cu probleme externe şi cu probleme privind maghiarii de peste hotare, a declarat că FIDESZ sprijină ideea dublei cetăţenii.

Kovacs Zsolt, preşedintele Asociaţiei Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, a cerut sprijin şi intervenţie europeană împotriva politicii învăţământului, făţiş şovine, introduse în urmă cu un an în Ucraina. În opinia sa, aceasta are trei puncte-ţintă: minorităţile rusă, română şi maghiară din Ucraina. Nemeth Zsolt şi Tokes Laszlo au adăugat că interesul României şi Ungariei în această problemă este unul comun, însă deocamdată lipseşte sprijinul guvernului român.

După încheierea şedinţei a fost emisă o declaraţie finală, în care a fost formulată concluzia celor rostite la întâlnire: o reprezentanţă maghiară puternică în Parlamentul European ar putea ajuta la susţinerea strădaniilor autonomiste. În declaraţia finală, KMAT a atras atenţia şi asupra proceselor negative în privinţa maghiarilor, care se derulează în Slovacia, Serbia şi România.