Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 5680, 19.05.2009; Titlu: Destituirea conducătorilor maghiari de instituţii / Mare adunare de protest la Miercurea- Ciuc, Semnează: Farkas Reka

Sute de locuitori din Trei Scaune vor participa şi ei la marea adunare de protest faţă de destituirea conducătorilor de instituţii, care va avea loc vineri, la Miercurea-Ciuc - a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor. Mişcarea seamănă cu protestul din februarie, de la Sfântu- Gheorghe, însă de această dată, gazda acţiunii va fi municipiul reşedinţă de judeţ din Harghita. UDMR şi-a asumat organizarea protestului, însă vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai bisericilor istorice şi ai organizaţiilor civile. Protestatarii din Trei Scaune se vor deplasa cu câteva autobuze şi cu autoturisme personale la marea adunare care va începe la ora 18:00.
În judeţul Harghita, situaţia creată în urma schimbării conducătorilor de instituţii este şi mai gravă decât cea din Trei Scaune. Nu au fost făcute încă publice date exacte, însă se ştie deja că a fost numit un inspector şcolar general român, care nu cunoaşte absolut deloc limba maghiară.
În Trei Scaune, doar în fruntea a 6 din cele 37 de instituţii rămân conducători maghiari.
O purificare de un asemenea nivel nu a mai existat în ultimii 20 de ani - a afirmat Tamas Sandor, în opinia căruia se străduiesc să folosească atât în ţară, cât şi în străinătate un ton care să transforme problema într-una de ordin politic şi să ajute la schimbarea situaţiei. Pe termen mediu, soluţia ar putea fi descentralizarea, eventual un pact etnic sau o lege asemănătoare celei din Tirolul de Sud, care să garanteze proporţia etnică la nivelul conducătorilor de instituţii, iar pe termen lung, autonomia este cea care ar putea asigura posibilitatea intervenirii în momentul numirii conducătorilor de instituţii - a afirmat preşedintele consiliului. După protestul de la Miercurea-Ciuc sunt planificate şi alte mişcări, vor fi organizate acţiuni de strângere de semnături şi noi mari adunări în cazul în care situaţia nu se va schimba - a mai declarat el.