Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 5680, 19.05.2009; Titlu: Reuniunea Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic / Aspiraţia maghiarilor la autonomie reprezintă lupta maghiarilor de peste hotare pentru libertate, Semnează: Frigyesy Agnes

În data de 15 mai 2009, la Budapesta a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic (KMAT), ocazie cu care a fost analizată situaţia maghiarimii, în contextul experienţelor acumulate în perioada care a trecut de la aderarea la Uniunea Europeană a Ungariei, Slovaciei, Sloveniei şi României.
În cadrul întrunirii s-a reflectat asupra faptului că o comunitate naţională minoritară va rămâne, în lipsa unui sistem instituţional autonom, aservită strădaniilor de asimilare ale naţionalismul majoritar care devine tot mai intens în zilele noastre.
Membrii Consiliului Autonomiei Maghiare consideră că sistemul autonomiilor comunitare, bazat pe practica europeană, este potrivit pentru soluţionarea problemelor comunităţilor maghiare.
Reprezentarea pretenţiilor privind înfiinţarea sistemului autonomiilor comunitare este o parte însemnată a strategiei naţionale şi, totodată, confirmă interesul comun al naţiunilor din centrul Europei, potrivit căruia doar statele stabile, prospere, pot corespunde necesităţilor cetăţenilor lor şi pot contribui în mod activ, după criza economică şi financiară globală, la instaurarea unui sistem mondial just care să funcţioneze în mod corespunzător.
În aprecierea KMAT, succesul organizaţiilor politice maghiare la alegerile europarlamentare are o importanţă deosebită, motiv pentru care KMAT salută toate acele acorduri - asemănătoare solidarităţii maghiare din Transilvania - în urma cărora prezenţa maghiară în Parlamentul European devine mai puternică şi îi îndeamnă pe cetăţenii cu drept de vot din rândul comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic să şi-o susţină. KMAT le pretinde viitorilor europarlamentari ca în cadrul forumurilor UE să reprezinte în mod perseverent şi eficient cauza maghiară.
În opinia lui Tokes Laszlo, preşedintele fondator al Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, miza alegerilor europarlamentare din 7 iunie o reprezintă succesul candidaţilor maghiari, care trebuie să obţină cât mai multe locuri în Parlamentul European pentru a reprezenta în mod eficient interesele naţionale. Tokes a precizat că strădaniile autonomiste ale maghiarimii reprezintă lupta pentru libertate a maghiarilor de peste hotare. Episcopul a menţionat că solidaritatea nu este egală cu o unitate deplină. Tokes Laszlo crede că maghiarimea se află în pragul unei transformări radicale, care ar putea duce la schimbări decisive şi favorabile şi în viaţa maghiarimii din Bazinul Carpatic.