Credem în reînvierea naţiunii

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.211, 05.06.2014 Baraolt

La fel ca acum 90 de ani, la ora 17:32, asemeni unei zi de doliu, la Baraolt au fost trase clopotele bisericilor istorice maghiare. În cadrul festivităţii de comemorare organizate pe Dealul Elevilor au fost reprezentate toate partidele maghiare. Cu toate acestea s-au adunat doar 100 de persoane. Ţara noastră a fost fărâmiţată, o bună parte a poporului nostru a ajuns sub dominaţie străină, însă noi am reuşit să dăinuim în pofida greutăţilor - au transmis oratorii.
Primarul Lazar Kiss Barna Andras a declarat că ziua de 4 iunie este ziua solidarităţii, după care a declarat că în cazul în care ne vom solidariza, durerea Trianonului va putea fi remediată. Preşedintele filialei PCM Baraolt, Nagy Istvan, a declarat că în cazul în care am fi reuşit să adoptăm o poziţie unitară în problemele naţionale, poate că în momentul de faţă nu am fi maghiari de peste hotare. Preşedintele organizaţiei din Trei Scaune a PPMT a vorbit despre schimbările favorabile din ultimii ani: despre naturalizarea simplificată, realizarea unei liste comune de candidaţi pentru alegerile europarlamentare. El a avertizat totodată că guvernul nu a renunţat la regionalizarea similară cu desfiinţarea Pământului Secuiesc. Toth Jozsef, preot din Baraolt, s-a adresat membrilor reprezentanţei noastre transilvănene. De la martie cel negru din Târgu-Mureş au trecut aproape 25 de ani, însă politicienii noştri nu au reuşit să facă în aşa fel încât drapelul secuiesc să poată flutura liber, nu există universitate maghiară şi nu ne putem fructifica drepturile legate de limba noastră maternă nici în localităţile pe care le populăm în procent de 90%. Pentru ca durerea Trianonului să poată fi remediată, este nevoie de un Pământ Secuiesc care să beneficieze de autodeterminare, deoarece în caz contrar vom pieri - a subliniat el.
La Biblioteca Orăşenească Gyulai Liviusz, profesorul de istorie Keseru Sandor a susţinut o expunere despre dictatul de pace de la Trianon.