„Dacă UDMR nu va ajunge la un compromis pentru intrarea în Parlamentul României, va comite o greşeală istorică”


Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a vorbit, miercuri (20 iulie 2011 - n.n.), la Băile- Tuşnad, despre importanţa eliminării divergenţelor dintre organizaţiile care îi reprezintă pe maghiarii din România, pentru ca aceştia să obţină, în 2012, reprezentarea în Parlamentul de la Bucureşti.
Semjen Zsolt a afirmat, în discursul de deschidere a Universităţii de Vară „Tusvanyos”, că UDMR trebuie să ajungă la un compromis şi să se treacă peste divergenţele cu celelalte organizaţii, pentru ca maghiarii să fie reprezentaţi în Parlament şi să-şi afirme interesele.

„Dacă UDMR nu poate să ajungă la un compromis care să servească scopului de intrare în Parlament, atunci va comite o greşeală poate istorică nefăcând acest compromis, pentru că va risca atingerea pragului de 5 la sută. Şi acest lucru va duce la asimilarea politică a elitei politice ungureşti în clasa politică românească. Evident că sunt tot felul de probleme, suntem jenaţi de anumite lucruri, dar trebuie să trecem peste aceste divergenţe, peste aceste opinii diferite şi să avem în faţă obiectivul principal, să asigurăm reprezentarea politică a maghiarilor din România în Parlamentul de la Bucureşti. Pentru că dacă nu vom avea acea reprezentare, atunci cu siguranţă nu ne vom putea afirma interesele”, a spus Semjen Zsolt.
Vicepremierul Ungariei a declarat că este fundamental ca în zonele în care trăiesc maghiari să existe partide etnice, şi nu mixte, susţinând că cele mixte nu exprimă voinţa comunităţii.
„Este esenţial ca un partid politic organizat pe baze etnice să existe în România şi să intre în Parlament”, a spus vicepremierul Ungariei, făcând referire la pericolul ca UDMR să nu atingă pragul de 5 la sută la alegerile de anul viitor.
Semjen Zsolt a deschis cea de-a 22-a ediţie a Universităţii de Vară de la Băile-Tuşnad, organizată de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România. (AGERPRES)

Categorie: