Dan Voiculescu: „La Primăria din Sfântu-Gheorghe, niciunul dintre cei 119 funcţionari publici nu este de naţionalitate română! Peste 10.000 de români sunt discriminaţi”

Senatorul Dan Voiculescu a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu, prin care îi semnalează discriminarea pe criterii etnice a cetăţenilor români din municipiul Sfântu-Gheorghe.
Redăm integral acest text:
„Domnule Preşedinte, În cei 7 ani de mandat, în care aţi făcut înţelegeri oculte cu liderii radicali maghiari (conform recentei declaraţii publice a domnului Laszlo Tokes, în 2007, anul suspendării, aţi convenit împreună o strategie secretă de promovare a intereselor partidelor maghiare), nu aţi realizat nimic semnificativ pentru românii minoritari în propria ţară, supuşi unor discriminări sistematice, în special in judeţele Harghita şi Covasna.
Sunt convins că, pe lângă sutele de sesizări primite de la cetăţenii din judeţele Harghita şi Covasna, v-au fost furnizate informări referitoare la discriminări şi încălcarea drepturilor civile ale persoanelor de naţionalitate română şi de către Serviciul Român de Informaţii.
Înţeleg că, pentru dumneavoastră, nimic nu se compară cu plăcerea lecturii transcrierii unei convorbiri telefonice. Însă, vă amintesc că, pe lângă micile plăceri ale vieţii, un preşedinte are şi obligaţia de a analiza responsabil toate informaţiile furnizate de instituţiile specializate ale statului.
Cu toate acestea, obsesia dumneavoastră pentru numere mari şi voturi multe v-a determinat să părăsiţi câteva zeci de mii de români pentru a obţine susţinerea câtorva sute de mii de maghiari. Acest calcul cinic, care v-a asigurat avantaje electorale, i-a condamnat pe români la izolare, umilinţă şi disperare.
Un singur exemplu: conform datelor recensământului din 2002 (cele din 2011 nu sunt încă accesibile), din cei 61.512 locuitori ai municipiului Sfântu-Gheorghe, 46.121 (74,9%) erau de etnie maghiară şi 14.131 (22,9%) de etnie română. În ciuda acestei proporţii, din cei 119 angajaţi ai Primăriei municipiului Sfântu-Gheorghe, ale căror declaraţii de avere pot fi accesate pe site-ul instituţiei, niciunul nu este de etnie română! Această situaţie nu poate fi întâmplătoare. Raportul de 119 la 0 implică intenţia evidentă de a interzice, pe criterii etnice, accesul la o funcţie publică într-o instituţie a Statului Român.
Potrivit prevederilor articolului 16 din Constituţia României, „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări... Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară”.
Şi totuşi, dumneavoastră, domnule preşedinte, care, conform articolului 80 din legea fundamentală, „vegheaţi la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”, nu aţi făcut nimic pentru românii discriminaţi din Sfântu-Gheorghe.
Domnule Preşedinte, aveţi o înţelegere secretă şi cu primarul din Sfântu-Gheorghe, după modelul celei cu Laszlo Tokes? Sau, pur şi simplu, 14.131 de români sunt prea puţini pentru a vă capta atenţia? Cu sinceritate, Dan Voiculescu N.B. În legătură cu situaţia de la Primăria Sfântu-Gheorghe, am sesizat mai multe instituţii ale Statului Român: Ministerul Public, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.” Biroul de presă al Partidului Conservator

Categorie: