Demonstranţii din Târgu-Mureş sunt amendaţi. Vetro Andras nici măcar nu a fost acolo şi totuşi este amendat

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.146,18.03.2014

Spre marea sa surprindere, artistul din Târgu-Secuiesc, Vetro Andras, a primit ieri prin poştă o scrisoare recomandată. În procesul verbal - întocmit de un plutonier - în data de 14 martie, care poartă antetul Jandarmeriei judeţului Mureş, se menţionează că în baza alin. 26 din legea 60/1991, va trebui să plătească o amendă de 3.000 de lei. În procesul verbal se mai arată că Vetro Andras, în timpul participării sale la marşul din Târgu-Mureş, din 10 martie, la orele 19:30 a instigat la comiterea unor acte violente şi a periclitat ordinea publică. Atitudinea sa provocatoare s-a manifestat şi prin faptul că a gesticulat cu o sabie în mână şi i-a instigat pe protestatarii aflaţi în apropierea sa.
La subsolul procesului verbal, la rubrica observaţii, se mai menţionează că cel amendat nu a fost prezent la întocmirea procesului verbal, iar sancţiunea în bani a fost stabilită în baza unor imagini video.
Vetro Andras nu a putut fi în acelaşi timp în două locuri. În data de 10 martie nu a fost prezent la Târgu-Mureş, deoarece a fost la cursuri la Liceul Teoretic Nagy Mozes, până la orele 14:00. S-a dus acasă şi de atunci stă în pat fiindcă este bolnav. A spus că atunci când a deschis plicul a găsit caraghios conţinutul acestuia, dat fiind faptul că a fost confundat cu un alt păstrător de tradiţii. Ulterior şi-a dat seama că nu este vorba despre o glumă, ţinând cont de faptul că de la el vor să încaseze amenda. Naţionaliştii români nu pot înghiţi faptul că o asociaţie de păstrare a tradiţiilor - el fiind conducătorul Batalionului de Infanterişti Secui nr. 15 - nu face altceva decât să încerce să îşi respecte tradiţiile, să fie prezentă la toate festivităţile de comemorare, să asigure garda de onoare şi să fie prezentă la festivităţile din data de 15 martie. El a mai spus că din motive de sănătate, anul acesta nu a putut fi prezent sâmbătă în Piaţa Gabor Aron. Consideră că modul în care a procedat jandarmeria reprezintă un atac mârşav şi se miră de unde a avut jandarmeria datele sale personale. Vetro a mai comunicat că astăzi se va adresa şefului poliţiei orăşeneşti şi procurorului general, deoarece, în mod bizar, el trebuie să demonstreze că în 10 martie nu a fost la Târgu-Mureş.
Tot în ziua de ieri, cei şase membri ai filialei din Târgu-Secuiesc ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, prezenţi la ziua libertăţii secuieşti, au primit un proces verbal privind aplicarea unei amenzi în valoare de 12.000 de lei. Ei au fost identificaţi în baza imaginilor video realizate de jandarmerie.