Deocamdată nu va fi referendum - Prefectul atacă - Se joacă cu secuii!

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 222, 19.11.2013

Deocamdată nu va fi organizat un referendum referitor la regiunea de dezvoltare de care să aparţină judeţul Covasna. Cel puţin nu până când instanţa de contencios administrativ va pronunţa o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Prefectul a atacat hotărârea în cauză a consiliului judeţean.
Comunicatul remis presei de instituţia prefecturii nu menţionează clar ce lege a încălcat autoguvernarea judeţeană, în schimb precizează că hotărârea referitoare la organizarea referendumului este suspendată până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile de către instanţa de judecată. Dumitru Marinescu le-a cerut printr-o circulară autoguvernărilor din judeţul Covasna să nu întreprindă măsuri în vederea organizării referendumului.
Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna, a declarat că nu au fost surprinşi, deoarece cunoaştem de 95 de ani atitudinea politicienilor ţării care înconjoară Pământul Secuiesc, iar autoguvernarea a adoptat din start hotărârea în aşa fel încât în cazul în care prefectul o va ataca însă va pierde procesul, cetăţenii electori să fie chemaţi la urne în prima duminică de după intrarea în vigoare a sentinţei definitive.
Klarik Laszlo, care urmăreşte încă de la început procedura organizării referendumului, afirmă că prefectul a picat examenul la democraţie. Potrivit senatorului UDMR de Sfântu-Gheorghe, sunt extrem de discutabile argumentele invocate de obicei de prefect, iar în cazul de faţă, nu vede ce anume poate fi contestat.
Acesta este un semnal către Uniunea Europeană, către organismele europene de supraveghere a democraţiei, care arată în ce stadiu este România la capitolul democraţie şi cât de în serios este luată exprimarea voinţei poporului - ne-a mai declarat el.
Izsak Balazs, preşedintele CNS, este de părere că s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat.
Prefecţii şi instanţele de contencios administrativ acţionează la comandă politică, trebuie să se ţină cont de acest lucru şi să se meargă mai departe. Discutăm în permanenţă cu liderii autoguvernărilor şi vom găsi noi metode pentru a ne atinge obiectivele - ne-a declarat el.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 222, 19.11.2013; Titlu: Deocamdată nu va fi referendum - Prefectul atacă - Se joacă cu secuii!, Semnează: Erdely Andras