Detaşamentul de Cavalerie şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române, la Sfântu-Gheorghe de Ziua Naţională

Reprezentanţi ai Detaşamentului de Cavalerie şi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române din Bucureşti au defilat vineri (1 Decembrie 2017 - n.n.), alături de forţele Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării Naţionale din judeţul Covasna, la parada organizată în municipiul reşedinţă Sfântu-Gheorghe cu prilejul Zilei Naţionale a României.
Manifestările au început dimineaţă cu un Te Deum la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Gheorghe” din municipiu, urmat de un marş al Unirii până în Piaţa „Mihai Viteazul”, unde a avut loc ceremonialul militar şi religios, precum şi parada militară.
În ciuda ploii, la festivităţi au luat parte sute de oameni, unii veniţi din alte zone ale Ţării, care au fluturat steaguri tricolore şi au cântat cântece patriotice.
În mijlocul românilor care au sărbătorit Ziua Naţională la Sfântu-Gheorghe au fost şi Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Andrei, şi Codrin Munteanu, secretar general în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
„Sărbătorirea Zilei Naţionale pe 1 Decembrie la Sfântu-Gheorghe sau la Miercurea-Ciuc are o cu totul altă semnificaţie şi o cu totul altă trăire decât în alte localităţi ale Ţării, fără a dori să duc în derizoriu manifestările din alte judeţe. Sigur, pot fi subiectiv, pentru că sunt legat sufleteşte de această zonă în care m-am născut şi în care am fost ani de zile funcţionar al Instituţiei Prefectului şi apoi prefect. De aceea am venit cu mare bucurie, astăzi, de la Bucureşti, acasă, pentru a sărbători Ziua Naţională a României alături de românii din judeţul Covasna”, a declarat Codrin Munteanu.
Din cauza vremii nefavorabile, demonstraţia aviatică nu a mai avut loc, însă, surpriza oferită de organizatori a fost prezenţa la parada militară a reprezentanţilor Detaşamentului de Cavalerie a Jandarmeriei municipiului Bucureşti şi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române.
„Demonstraţia aviatică a piloţilor de la Aeroclubul din Braşov nu a mai avut loc din cauza plafonului de nori. Au decolat, dar, din păcate, au fost nevoiţi să se întoarcă la bază. În schimb, defilarea a fost foarte frumoasă, au participat şi elevi de la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni. (…)”, a precizat prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.
Sărbătoarea s-a încheiat cu tradiţionala Horă a Unirii în jurul grupului statuar al Voievodului Mihai Viteazul.
„Chiar dacă a plouat, am avut bucuria să avem alături de noi, la Sfântu-Gheorghe, români din judeţ şi din Ţară. Toată lumea a fost binevenită. (…) Am mai spus şi o repetăm, în numele societăţii civile româneşti, suntem mândri că, iată, ne apropiem de Centenarul Marii Uniri şi înţelegem starea de spirit a concetăţenilor noştri maghiari. Dar facem un apel - trecutul este cel cunoscut, însă prezentul şi mai ales viitorul sunt foarte importante. Provocările lumii contemporane sunt atât de mari, atât de multe lucruri comune ne leagă, atât de multe lucruri avem de făcut împreună şi numai împreună putem să ne facem traiul mai bun, să sperăm la o Românie prosperă pentru copiii noştri, pentru nepoţii şi strănepoţii noştri. În acest sens, eu îmi exprim convingerea că lucrurile vor merge spre această normalitate. Şi, repet, România asigură toate drepturile minorităţilor naţionale, concetăţenii noştri maghiari pot să îşi apere şi să îşi prezerve identitatea naţională, iar în contextul acesta nu văd de ce în anii următori să nu ne regăsim împreună la toate sărbătorile, inclusiv la sărbătoarea naţională a României”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre liderii marcanţi ai societăţii civile româneşti din judeţul Covasna.
Totodată, printre participanţii la manifestări s-au aflat şi membri ai Asociaţiei „Neamunit” din Bucureşti.
„Am venit la Sfântu-Gheorghe la invitaţia unor prieteni de aici, în urmă cu două zile a avut loc un concurs de istorie, iar noi i-am premiat pe aceşti copii. (…) Ziua Naţională nu poate avea decât o singură semnificaţie, indiferent unde o sărbătorim. (…) Din păcate, România nu este întreagă şi atunci, poate, putem spune că această zi naţională este un pic ştirbită, dar sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să fim România cea mare şi creştină, România „dodoloaţă”, cum spuneau înaintaşii noştri”, a declarat actorul Aureliu Surulescu, liderul asociaţiei „Neamunit”.
La manifestările organizate la Sfântu-Gheorghe au participat şi reprezentanţi ai organizaţiei Noua Dreaptă, care au afişat un tricolor de mari dimensiuni şi au scandat, printre altele, „Covasna-Harghita, pământ românesc”, „România, stat naţional unitar”, „Limba română, unica stăpână”.
Politicienii maghiari şi autorităţile locale nu au participat nici în acest an la Ziua Naţională, însă Primăria Municipiului Sfântu-Gheorghe a transmis următorul mesaj pe internet: „Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Primăria Municipiului Sfântu-Gheorghe transmite cele mai sincere urări cetăţenilor oraşului care sărbătoresc astăzi. Dorim ca în această paşnică zi de sărbătoare să ne îndreptăm cu respect şi înţelegere unii spre alţii: concetăţeni, vecini, colegi, prieteni şi membri ai familiilor”.
Ziua Naţională a României şi aniversarea a 99 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 au fost marcate pe parcursul acestei săptămâni prin diverse manifestări şi în alte localităţi din judeţul Covasna, printre care municipiul Târgu-Secuiesc şi oraşele Covasna şi Întorsura-Buzăului.
(AGERPRES)

Categorie: