Dinu Socotar: „Nu cred că sub aspect economic o regiune Mureş - Covasna - Harghita este viabilă”


Actualitatea ardeleană - Mureș

Preşedintele executiv al Filialei Mureş a Partidului Conservator (PC), Dinu Socotar, a declarat, miercuri (15 iunie 2011 - n.n.), într-o conferinţă de presă, că doleanţa UDMR de a avea o regiune formată din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna este „o chestiune emoţională”, întrucât sub aspect economic nu este viabilă.
„Ei (UDMR - n.r.) doresc o chestie care e emoţională. Nu cred că sub aspect economic o regiune Mureş - Covasna - Harghita este viabilă. Fondul problemei în aceste regiuni este faptul că ele sunt prost desenate.

Cum pot să fiu eu, judeţul Mureş, în aceeaşi regiune cu Alba, ce tradiţii economice cu judeţul Alba, dacă nu pot ajunge în Alba numai trecând pe un drum judeţean, nici măcar pe un drum naţional, decât dacă mă duc roată, pe la Turda. Nici măcar un drum naţional nu există între Târgu-Mureş şi Alba-Iulia. Asta este o clară dovadă a „strânselor legături economice care au existat între judeţul Mureş şi Alba”. La fel, nu ştiu cum se ajunge la Sfântu-Gheorghe. Ce legături am eu cu Covasna?”, a arătat Socotar.
Acesta a arătat că judeţul Mureş are, în schimb, multe legături economice cu Clujul, Bistriţa Năsăud şi Harghita şi că împreună ar putea forma o regiune compactă economic.
El a mai afirmat că, probabil, UDMR îşi va da seama că propunerea cu Mureş, Harghita şi Covasna nu este viabilă din punct de vedere economic.
În privinţa ieşirii de la guvernare a UDMR şi acceptarea unei colaborări cu Uniunea Social Liberală, acesta se declară rezervat.
„Există o scrisoare oficială pe care conducerea USL a înaintat-o UDMR, o invitaţie către UDMR. Eu personal nu agreez acest lucru, mie mi-a plăcut şi îmi place să colaborez cu UDMR, în schimb eu cred că au pierdut trenul. Asta e singura problemă. Acum vin la spartul târgului, ca să-şi prezerve eventual o viitoare poziţie favorabilă în următorii ani. Nu mi se pare corect, nu e etic ce fac. Acum ar trebui să rămână acolo, în garnitura pe care au ales-o cu bună ştiinţă”, a susţinut Dinu Socotar.
Acesta a spus că apreciază competenţele miniştrilor UDMR, care „ar aduce un plus în guvernare”, însă nu consideră etic ca această formaţiune „să fugă de pe o barcă ce pare că se scufundă”.
„Dar nu e etic să stai cu ăia (PDL - n.r.) care au făcut mult rău României, şi în ultimul moment, când simţi că-ţi fuge pământul de sub picioare, să sari în altă barcă. Nu ar fi prima dată, nu-i corect”, a susţinut Dinu Socotar.
În privinţa proiectului de regionalizare propus de Guvern, Socotar a afirmat că nu este de acord cu el.
„Nu avem nicio raţiune, nu avem niciun motiv să fim de acord cu proiectul propus de Guvernul Boc, nu vedem nicio raţiune a desfiinţării judeţelor, care va crea un haos administrativ pe care nici nu-l putem anticipa, nici nu-l putem prevedea în adevărata lui dimensiune în acest moment”, a mai spus acesta.

Categorie: