Diversitatea etnică să fie o valoare!

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 232, 02.12.2014

Stat de drept, democraţie şi diversitate etnică - sunt valori ale României, pe care ea trebuie să le apere - a atenţionat secretarul de stat american John Kerry, cu ocazia zilei de 1 decembrie,
sărbătoarea naţională a României. Dacă guvernul României acordă atenţie mesajului Americii şi al lui John Kerry, trebuie să fie atent şi la cererile comunităţii maghiare transilvane şi ale Partidului Civic Maghiar. Nu cerem altceva decât garantarea statului de drept, a democraţiei şi includerea în constituţie a promisiunilor făcute la Alba-Iulia în 1918, în semn de recunoaştere a diversităţii etnice.
Putem vorbi despre stat de drept azi, când renaţionalizarea ne ameninţă bunurile comunitare şi private redobândite doar în parte după comunism? Este stat de drept acela în care prevederile legii învăţământului, referitoare la minorităţi, nu pot fi validate? Putem vorbi despre democraţie acolo unde comunităţilor locale le este interzisă organizarea unui referendum pentru exprimarea opiniei? Cât de democratică este ţara în care validarea pluralismului în cazul unei minorităţi de 1,25 milioane de reprezentanţi este îngrădită printr-o lege electorală discriminatorie şi legea partidelor?
În cazul în care România consideră că diversitatea etnică este o valoare, trebuie să asculte glasul comunităţii maghiare şi să identifice soluţii la problemele care se ivesc.
Avem convingerea că trebuie să atragem nu numai atenţia guvernului României, ci şi a opiniei publice internaţionale asupra unor chestiuni care demonstrează clar că România încă mai are de făcut în interesul garantării valorilor fundamentale amintite.