Doamna Bovary

Gustave Flaubert, celebrul scriitor francez, a lăsat posterităţii cel mai apreciat roman de moravuri, „Doamna Bovary”, publicat în anul 1857. În acest volum, se relatează povestea tinerei Emma Roualt, provenită dintr-o familie de ţărani înstăriţi şi educată la mănăstire, care se va căsători cu un doctor mediocru de la ţară, pe nume Charles Bovary.
Eroina nu este mulţumită de viaţa monotonă pe care o are alături de soţul ei, ea aspirând la stilul de viaţă aristocrat despre care citise în cărţi. Faptul că nu îşi acceptă condiţia o va împinge spre eşec. Treptat, ajunge să fie extrem de nefericită şi se hotărăşte să se mute la Tostes la Yonville, unde constată că este însărcinată. Între timp, îl întâlneşte pe Leon, cu care împărtăşea aceeaşi pasiune pentru literatură şi artă, de care se va îndrăgosti. La venirea copilului pe lume, Emma este foarte dezamăgită când află că a dat naştere unei fetiţe, fiindcă ea îşi dorea, de fapt, un băieţel. Viaţa sa lipsită de strălucirea pe care o visase, monotonia cotidiană, platitudinea soţului, lipsa aspiraţiilor vor deveni motivele nefericirii sale şi, într-un final, se lasă pradă adulterului, având relaţii cu un pacient al soţului ei, bogatul Rudolphe Boulanger. Însă, nici acesta nu o face fericită şi, după o profundă depresie, începe o aventură cu Leon. Fericirea nu este nici de această dată de partea ei, scufundându-se, în acelaşi timp, şi în datorii. Neştiind ce să facă şi cum să ajungă la liman, se otrăveşte cu arsenic, explicându-i totul lui Charles, printr-o scrisoare. Moartea Emmei îl afectează foarte mult pe soţul ei, care moare la scurt timp. Fiica lor, Berthe, rămâne să muncească la o filatură de bumbac, pentru a supravieţui.
Bovarismul nu este, cu siguranţă, un mod de viaţă, dar este cauza eşecului oricăruia dintre noi, care visează spre un alt mod de viaţă, hrănindu-se cu himere, fără a fi capabil şi fără a se pregăti suficient, pentru această schimbare.

Categorie: