Drapel american pe faţada sediului consiliului judeţean

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 85, 06.05.2014

Drapelul american a fost arborat pe faţada sediului Consiliului Judeţean Covasna cu ocazia vizitei efectuate în Trei Scaune de Kendra Pace, ataşat politic al Ambasadei SUA la Bucureşti, responsabil cu drepturile omului, şi colega sa, care s-au informat despre situaţia Pământului Secuiesc.
La consfătuire au fost prezenţi Tamas Sandor, preşedintele consiliului judeţean, şi Antal Arpad, primarul din Sfântu-Gheorghe, care au vorbit amănunţit despre problemele cu care se confruntă Pământul Secuiesc, despre încălcarea drepturilor ce i se cuvin populaţiei din regiune. Edilii au prezentat circumstanţele interzicerii drapelului secuiesc, piedicile constituţionale ale extinderii drepturilor minoritare, abuzurile aplicate de prefecţi, reprezentanţii statului, boicotul economic la care e supus de decenii întregi Pământul Secuiesc, de asemenea au pomenit şi de obiectivele politice ale secuilor, în special de importanţa pe care o prezintă înfăptuirea autonomiei Pământului Secuiesc şi recunoaşterea limbii maghiare ca fiind limbă oficială în regiune.
Am solicitat sprijin din partea reprezentanţilor guvernului Statelor Unite ale Americii ca să intervină în interesul validării pe pământul nostru natal a drepturilor comunitare importante pentru noi - a declarat după întâlnire Tamas Sandor.
În opinia primarului Antal Arpad, soluţia pentru toate problemele pe care le-am prezentat şi oaspeţilor din America poate fi sintetizată într-un singur cuvânt: autonomia.