După UDMR potopul


Interviu cu primarul municipiului Târgu-Secuiesc, Racz Karoly (PCM)
Autor: 

Doru Decebal Feldiorean

- Domnule primar Racz Karoly, aţi fost foarte agitat în fi nalul anului trecut din pricina hărţuielii prin care v-a trecut UDMR-ul. Ce ne puteţi spune despre investiţie şi despre întreg scandalul din municipiul covăsnean pe care îl conduceţi cu privire la cetăţeanul ungar care doreşte să vină aici cu bani, dar pe care nu-l vor unii?
- Am şi ţinut o conferinţă de presă pe tema investitorului care doreşte să vină la Târgu-Secuiesc şi să bage bani într-o centrală termică cu cogenerare electrică ce să alimenteze întreaga zonă. Investitorul din Ungaria, pe numele său Szunyog Gyula, are de fapt un fond de investiţii din SUA. Am fost şi eu acolo în vizită, ca să văd despre ce este vorba. Investiţia ar urma să fie de 100 de milioane de dolari. Municipiul ar benefi cia numai de avantaje, deoarece investiţia s-ar face exclusiv pe deşeuri menajere, ceea ce ar însemna că am scăpa de deşeuri. Numai că acest lucru îi deranjează pe cei de la Consiliul Judeţean Covasna, deoarece au şi ei un proiect judeţean la Leţ, unde noi nu am mai plăti depozitarea, ceea ce înseamnă că li s-ar da toate calculele peste cap. Aici, în cadrul proiectului nostru, capacitatea de depozitare ar fi de 250 de tone pe zi. Avantajul este că apoi putem furniza energie termică la un preţ mult mai mic. În cadrul investiţiei intră şi o magistrală care să înconjoare oraşul în zonele industriale. Ar ieşi costul de termofi care la jumătate, dar diferenţa cu timpul va creşte, deoarece gazul se scumpeşte pe zi ce trece. În plus, curentul pentru iluminatul public ar fi gratuit, ceea ce ar însemna încă o sumă uriaşă anuală economisită la bugetul local. Investitorul acesta are demarate deja asemenea proiecte în oraşe mari precum Bucureşti, Constanţa şi Târgovişte, ceea ce înseamnă că nici măcar nu suntem noi, cei de la Târgu-Secuiesc, primii din ţară care intra într-o asemenea afacere.

„Vom avea parc industrial, teren ieftin, energie ieftină şi forţă de muncă ieftină”

- Am înţeles, dar de ce s-a ivit scandalul acela imens de se cutremura şi pământul?! Ce e rău cu investiţia asta?
- Investitorul nu putea accesa un proiect în România numai printr-o firmă din România. De aceea, a cumpărat o firmă din ţara noastră. Întâmplător, singura care a întrunit toate condiţiile necesare a fost fosta firmă a soţiei mele. Încă nu apucase să o înregistreze pe numele lui la Registrul Comerţului, ceea ce înseamnă că încă se afl a pe numele soţiei mele, şi de aici tot scandalul. Bineînţeles că între timp s-a rezolvat această problemă.
- Bun. Să mergem mai departe cu proiectul…
- Primăria se angajează că vreme de 25 de ani tot gunoiul îl pune la dispoziţia investitorului, deoarece în cadrul proiectului aceasta este o condiţie de eligibilitate. Consiliul Local îşi dă acordul de principiu că atunci când se va demara investiţia va intra şi municipiul cu 3 ha de pământ pentru a primi 10 la sută din societate, deci din afacere. De altfel, Primăria Târgu-Secuiesc mai este angajată într- o afacere, nu chiar de această anvergură, dar este bine când pe baza contractului cu societatea New Fashion primim anual 650.000 lei - nu?!
- Odată demarată investiţia, ce alte avantaje ar avea municipiul?
- S-ar crea 50 de locuri de muncă, ceea ce nu este foarte mult, dar tot parcul industrial ar benefi cia de energie termică şi am reconstrui reţeaua de termoficare a întregului oraş. Strategia de dezvoltare a municipiului Târgu-Secuiesc este bazată pe această gândire şi încercăm să atragem cât mai multe societăţi în urbea noastră. Lucru pe care îl vom şi reuşi , pentru că vom avea parc industrial, teren ieftin, energie ieftină şi forţă de muncă ieftină (specificul zonei, din păcate).

„Reuşita acestei afaceri va rade UDMR-ul din municipiul Târgu-Secuiesc”

- De ce credeţi că udemeriştii sunt atât de porniţi împotriva proiectelor dumneavoastră? Oare pentru că sunteţi primar PCM, ca şi colegul de la Baraolt, oraş în care, de asemenea, UDMR face totul ca să obstrucţioneze dezvoltarea?
- Bineînţeles. Noi avem majoritate în Consiliul Local, spre deosebire de cei de la Baraolt, doar că pentru deciziile legate de materia patrimonială sunt necesare două treimi din voturi, iar asta ne-a făcut să ne încurcăm, că eram doar 10 contra 9 udemerişti. M-au acuzat de faptul că „primarul vrea să treacă patrimoniul municipiului pe numele nevestei lui”. Vă spun, cu sute de mii de lei nu puteam să obţin aceleaşi rezultate în materie de marketing şi imagine cât am obţinut cu circul acesta. Ei sunt atât de porniţi pentru că reuşita acestei afaceri va cam rade UDMR-ul din municipiul Târgu-Secuiesc. Consilierii UDMR trebuie să înţeleagă, odată pentru totdeauna, că ei sunt aleşi în funcţii pentru ca să facă bine urbei şi în niciun caz pentru a obstrucţiona marile proiecte, doar pentru că nu a fost ideea sau iniţiativa lor. Altceva nu fac decât încearcă să ne blocheze la fi ecare proiect, ca nu cumva să primim fi nanţări de undeva. Vă daţi seama ce e în capul lor dacă au fost în stare să solicite PD-Lului ca nu cumva să se asocieze cu PCM-ul…?!

Categorie: