Eroilor acestui neam le datorăm ziua de azi

Românii au avut vocaţia sacrificiului de când se ştiu. A fost întotdeauna un sacrificiu pentru existenţă, izvorât dintr-o legătură mistică şi indestructibilă cu pământul. Au fost vremuri când i-am cinstit pe cei sacrificaţi, arzând tămâie pe dinaintea altarelor şi perpetuându-le cu evlavie memoria. Cu timpul, eroii au fost lăsaţi pe locul unde i-a aşezat istoria. La români, conştiinţa de neam şi credinţa creştină se contopesc, ca feţele unei monede, devenind lege. Astfel semnul răstignirii este când cruce, când sabie, după cum stă în raport cu pământul, cu ţarina, respectiv Ţara.
Amintirea Eroilor Neamului este prilej de a ne revigora sentimentele identitare şi de a ne vindeca, oarecum, plăgile sângerânde de pe obrazul patriotismului nostru căzut în genunchi. Vremuri tulburi, gâlceavă multă. Cine să se oprească din vâltoarea cotidiană şi să ne aducă aminte cine suntem şi ce înaintaşi am avut? Poate dascălii, poate preoţimea, aşa cum era pe vremuri... Ar trebui să înţelegem că noi toţi suntem obligaţi să ne oprim o clipă. Da, istoria şi onoarea ne obligă să ne cinstim eroii şi să le purtăm veşnică recunoştinţă. Trebuie să ne întoarcem la tradiţii, la istorie, la valorile naţionale, la evocarea momentelor vibrant patriotice care să ne reamintească ceea ce suntem. Să renaştem sentimentul patriotic din valorile morale, etice, culturale ale Ţării, ceea ce ne salvează ca identitate.
Privind înapoi, ne dăm seama că au fost vremuri în care conducătorii cunoscuţi după nume şi simpli soldaţi se sacrificau împreună. Pentru o cauză, pentru o idee. Şi au fost câteva: independenţa, unirea, unitatea. Se sacrificau pentru Neam.
De Ziua Înălţării Domnului este celebrată Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a Poporului Român, în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea Ţării şi întregirea neamului.
Este o zi deosebită prin măreţia ei pentru Neamul Românesc, căci numai Bunul Dumnezeu ştie cât de zbuciumată a fost inima românului în cei 2000 de ani de existenţă pe meleagurile lui milenare. Şi cât sânge a curs generaţie de generaţie ca să ne putem numi şi astăzi români. Momentul acesta de faţă este un prilej sacru, între multe altele, să cinstim cum se cuvine memoria martirilor, a eroilor noştri, să ne rugăm pentru sufletele lor care acum ne privesc din ceruri cu iubire eternă.
Având acestea în gând, de Ziua Înălţării Domnului, covăsnenii au fost prezenţi la Monumentul Ostaşului Român din faţa Bisericii Ortodoxe, la ceremonia militară şi religioasă cu depuneri de coroane organizată de către Instituţia Prefectului - Judeţul Covasna, Garnizoana Militară Sfântu-Gheorghe şi autorităţile publice locale.
După intonarea Imnului de Stat, memoria eroilor covăsneni a fost cinstită prin slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoţi avându-l în frunte pe părintele paroh Ioan Ovidiu Măciucă. Pentru prima dată, la iniţiativa Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu”, numele celor căzuţi la datorie au fost amintite, fiecare în parte. Un fapt deosebit de emoţionant l-a constituit momentul înaintării în gradul de Locotenent în retragere de către Ministerul Apărării Naţionale a domnului Gheorghe Cojocaru (cititorii „Condeiului ardelean” au făcut cunoştinţă cu acesta în ediţia nr. 278, când moşu’ Ghiţă Cojocaru a depănat amintiri cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 90 de ani), veteran de război, singurul dintre participanţii covăsneni la Al Doilea Război Mondial care mai este printre noi.
Pe rând şi-au adus omagiul oficialităţile şi instituţiile publice locale, partidele politice, agenţi economici, organizaţii şi asociaţii, elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din localitate.
Sărbătoarea Înălţării Domnului reprezintă un moment deosebit de important pentru credincioşii din Voineştii Covasnei, deoarece Biserica Ortodoxă din localitate îşi sărbătoreşte, cu acest prilej, hramul.

Categorie: