FĂRĂ UDMR LA GUVERNARE!

Judeţul Covasna l-a avut drept oaspete, pe 11 februarie 2012, pe preşedintele Partidului Social Democrat, deputatul Victor Ponta . La întâlnirea cu liderul PSD, ţinută sâmbătă în municipiul Sfântu-Gheorghe, la Incubatorul de Afaceri, au participat preşedinţii PSD Covasna, Horia Grama, şi PSD Harghita, Mircea Duşa, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, numeroşi primari, consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii, membri ai partidului din cele două filiale social- democrate, dar şi o serie de personalităţi din societatea civilă românească din zonă. În expunerile lor, ascultate cu mare atenţie de Victor Ponta, personalităţi precum: Rodica Pârvan - profesor, director al Şcolii Generale „Constantin Brâncuşi”, consilier local Sfântu-Gheorghe; Nicolae Enea - medic primar balneolog, consilier local Covasna; Luiza Mike - cercetător, director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare a Cartofului Târgu-Secuiesc; Constantin Filofi - economist, primar al comunei Sita-Buzăului; Sabin Calinic - avocat, consilier judeţean Covasna; Codrin Munteanu - lector universitar, inspector guvernamental, fost prefect de Covasna; Ioan Lăcătuşu - publicist, fost director al Direcţiei Naţionale a Arhivelor Statului Covasna, au adus la cunoştinţa preşedintelui PSD o serie de abuzuri punctuale din multitudinea de fapt ilegale ale autorităţilor administraţiilor judeţene şi locale controlate de UDMR în Covasna şi Harghita. Liderul social-democrat şi-a luat notiţe, la propriu, după care, în cuvântul său, a dat asigurări asupra faptului că toate aceste situaţii contravenţionale şi penale vor lua sfârşit atunci când Uniunea Social Liberală va prelua conducerea României, iar UDMR nu va mai fi cooptată la guvernare.

„Prefecţii de Harghita şi Covasna nu urmăresc aplicarea legilor ţării”

La conferinţa de presă ţinută după eveniment, Victor Ponta a declarat: „Ceea ce vreau să vă spun este faptul că mă voi adresa premierului Ungureanu cu o scrisoare deschisă în care o să-i cer să analizeze imediat, şi să ia măsuri aşa cum a promis la investirea Guvernului său, problema respectării legii de către reprezentanţii Executivului în teritoriu. Mă refer la două categorii de probleme: în primul rând, la prefecţii din Vrancea, Buzău şi Constanţa, care în aceste zile de gravă situaţie meteorologică au acţionat pe criteriu politic, sabotându-i pe preşedinţii consiliilor judeţene în loc să ia măsuri pentru salvarea oamenilor, şi în al doilea rând, la prefecţii de Harghita şi Covasna, care, ca reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, nu urmăresc aplicarea legilor ţării”. Preşedintele PSD a continuat dezbaterea acestui subiect împreună cu reprezentanţii mass-media prin a spune că: „În viitoarea guvernare, a USL, prefecţii nu vor mai fi oameni politici şi nu vor fi nominalizaţi pe criteriu politic. Vor fi oameni care să reprezinte cu adevărat Guvernul în teritoriu. Evident, trebuie să aibă o relaţie cu Guvernul şi cu mine ca prim-ministru, una profesională, dar trebuie să fie oameni care să fie, într-adevăr, înalţi funcţionari publici, care să respecte legea. Nu voi avea ca şi criteriu originea etnică a viitorilor prefecţi, ci capacitatea lor de a nu asculta de ordine politice, de partid, şi de a-şi face datoria, de a supraveghea respectarea legii şi de a reprezenta Guvernul României în teritoriu. În acest moment, opinia mea, bazată pe ceea ce-mi spun colegii din toată ţara, nu doar din Covasna şi Harghita, este că prefecţii nu au nicio legătură nici cu respectarea legii, nici cu Guvernul României. Ei au legătură, sută la sută, cu organizaţia politică judeţeană care i-a propus. Eu voi schimba asta”.

„PSD şi PNL nu au avut o atitudine ostilă faţă de comunitatea maghiară”

La veşnica şi deja plictisitoarea întrebare legată de „oferta pentru comunitatea maghiară”, adresată tuturor politicienilor români care vin în judeţele Covasna şi Harghita (de parcă ar veni în străinătate, în mintea unora, nu tot în ţara lor), Victor Ponta a răspuns: „Eu îmi aduc aminte că în perioada 2000- 2004, sub Guvernul Năstase, s-au întâmplat foarte multe lucruri pentru comunitatea maghiară. La fel îmi aduc aminte că şi în perioada Guvernului Tăriceanu s-au luat decizii, s-au adoptat legi în favoarea comunităţii maghiare. Prin urmare, nu cred că cineva poate reproşa PSD că ar fi avut o atitudine ostilă faţă de comunitatea maghiară. Nici eu nu am şi nici nu o să am niciun fel de atitudine ostilă, şovină sau extremistă faţă de comunitatea maghiară. Eu îi consider cetăţeni români de etnie maghiară, egali în drepturi cu toţi ceilalţi cetăţeni ai ţării, deci ei trebuie trataţi ca atare. Decizia la care dumneavoastră faceţi referire este o decizie politică referitoare la UDMR (da, nu e nicio noutate că presa maghiară este mereu în astfel de situaţii avocata udemeriştilor - n.r.) şi care nu are legătură cu faptul că UDMR reprezintă (?! - n.r.) comunitatea maghiară. Eu tratez UDMR ca pe un partid politic. Chiar dacă, sigur, ei au un alt mod de organizare. Un partid care se află şi azi la guvernare, împreună cu PDL şi cu independenţii, care trebuie să-şi asume la următoarele alegeri responsabilitatea măsurilor Guvernului din care a făcut parte. Să tai salariile, pensiile, să dai afară oamenii din administraţie fără să creezi locuri de muncă, îi afectează şi pe români şi pe maghiari, în egală măsură. Cred că răspunderea politică nu poate fi doar a PDL, din moment ce UDMR tot timpul a votat şi a acţionat solidar cu PDL”.
Mai departe, preşedintele social- democrat a dat glas şi doleanţelor sale drăgăstoase vizavi de UDMR, că prea era frumos ce spunea până acum: „Îmi doresc foarte mult ca UDMR să intre în următorul Parlament, deoarece pentru o ţară democratică, o minoritate importantă cum este minoritatea maghiară, fără reprezentare parlamentară, ar fi un lucru rău, ar însemna că toate tensiunile rămân pe plan local, ceea ce nu e bine. Îmi doresc ca UDMR să intre în Parlament şi nu partidul domnului Tokes. Din punct de vedere al USL, Tokes reprezintă un model extremist de a face politică, aproape fascist, apropiat de modul de a face politică al unor partide ca al domnului Orban sau Jobbik sau al altor formaţiuni de extremă dreapta din Ungaria. Pentru noi, partidul domnului Tokes nu a fost şi nu va fi niciodată un partener de dialog, UDMR a fost şi va fi un partener de dialog pentru USL, dar nu a fost şi nu va fi un partener de guvernare pentru USL. Noi vom guverna, iar UDMR va fi în opoziţie, conform tuturor sondajelor. Dacă mai intră în opoziţie, după ei, şi PDL, n-o să plâng, dar probabil că vor mai intra în Parlament şi alte formaţiuni extremiste, ca PPDD şi PRM. Însă, nu-i aşa, asta este o responsabilitate pe care trebuie să şi-o asume domnul Hunor Kelemen şi ceilalţi lideri naţionali ai UDMR, care au respins de fiecare dată orice ofertă de colaborare din partea noastră”.
Tipic politicienilor români din ziua de azi, domnul Ponta comite greşeala, fatală după noi, să facă diferenţe între cetăţenii români de naţionalitate - şi mai nou şi cetăţenie - ungară! Păi ei nu sunt diferiţi deloc, domnule Ponta, faceţi bine de mai veniţi să vă informaţi la cine trebuie, că vă aflaţi într-o gravă eroare! Iar dacă asta nu v-ar afecta decât pe dumneavoastră, mai că n-ar fi bai, dar îi afectează pe toţi românii, întreaga Românie, spre a cărei sfârtecare militează toţi aceşti cetăţeni români de naţionalitate şi cetăţenie ungară (evident, fiecare după posibilităţi). La vârsta, capacitatea şi poziţia dumneavoastră, ar trebui să fiţi perfect pus în temă cu ceea ce face, de 22 de ani, iredentismul unguresc în Ardeal…

„O regiune care să se bazeze doar pe criteriul etnic nu există în toată Europa”

Mai departe, întrebat de „Condeiul ardelean” cum vede regionalizarea României, care mai devreme sau mai târziu se va face, dacă crede că este posibil ca judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să formeze o singură regiune, Victor Ponta a afirmat: „Opţiunea mea şi a USL este foarte clară. Din punctul nostru de vedere, judeţele trebuie să rămână în forma în care există, iar până în 2014 trebuie să ne organizăm, de principiu, pe structura regiunilor actuale de dezvoltare. Dacă va apare o altă idee mai bună, o putem discuta, dar noi credem că pe structura actualelor regiuni de dezvoltare trebuie să organizăm viitoarele regiuni administrative, aşa cum există în toată Europa. O regiune care să se bazeze doar pe criteriul etnic nu există în toată Europa. Ştiţi foarte bine, criteriile pe care se fac regiunile sunt economice, culturale, sociale. Şi, oricum, cred că ar fi un dezavantaj pentru cetăţenii români de etnie maghiară să aibă o regiune doar a lor, închisă, pentru că asta înseamnă, de fapt, o enclavizare. În discursul meu din Parlament, m-am referit la o solicitare a UDMR pe care o consider absolut excesivă, separarea Universităţii de Medicină din Târgu-Mureş. Şi am întrebat: este în interesul unui medic român de etnie maghiară să nu ştie limba română când tratează un pacient? De ce să desparţi universitatea? O să fie numai pacienţi români sau numai pacienţi maghiari? Pacientul e pacient şi trebuie să înţelegi ce-l doare, să-l tratezi. Mie mi se pare genul de solicitare excesivă din partea UDMR, genul de solicitare care nu este făcută la modul serios, ci doar pentru a supralicita ceea ce înseamnă contraofertele lui Tokes sau ale altor politicieni mai extremişti”.
O nouă întrebare a „Condeiului ardelean” a sunat astfel: „Domnule Ponta, ca românii din judeţele Covasna şi Harghita, cei 100.000, să ştie exact cu cine votează la toamnă, spuneţi-ne încă o dată, clar, dacă veţi lua sau nu UDMR la guvernare. Aceasta mai ales în situaţia în care nu veţi câştiga alegerile detaşat şi veţi fi puşi în situaţia de a negocia din nou cu separatiştii”. Iată şi răspunsul: „UDMR rămâne pentru USL un partener de dialog, dar nu de guvernare. Noi am trăit până de curând, şi poate trăim şi în continuare, într-o societate anormală, în care n-am reuşit să mă întâlnesc cu domnul Emil Boc, pentru prima dată, decât după ce a ieşit lumea în stradă. Am stat o jumătate de oră şi n-am vorbit nimic. De altfel, şi UDMR ne-a tratat la fel. S-au întâlnit cu noi, au fost politicoşi… şi au rămas la guvernare cu PDL. La fel de politicoşi vom fi şi noi, dar nu vom guverna cu UDMR”.
Şi ultima întrebare a publicaţiei noastre: „În cadrul acestui dialog cu UDMR, veţi fi de acord cu teza udemeristă că posturile din Covasna, Harghita şi o parte din Mureş trebuie alocate pe criteriu etnic? Cum veţi pune problema ca, de exemplu, în primăriile Sfântu-Gheorghe, Miercurea- Ciuc sau Odorheiu-Secuiesc, să nu mai fie angajaţi 100 la sută de etnie ungară? În acest moment, udemerizarea administraţiei publice din judeţele Covasna şi Harghita este făcută în proporţie de 100 la sută. Cum veţi rezolva această problemă? Cum veţi proceda pentru ca această anomalie să dispară, iar angajările să se facă exclusiv pe criteriul competenţei?”. Răspunsul lui Victor Ponta, copreşedinte al USL: „Este în programul nostru, al USL, ideea de depolitizare a structurilor deconcentrate. Asta nu este valabil doar pentru UDMR, ci şi pentru PSD sau PNL. Sunt 6.500 de funcţii de conducere în structurile deconcentrate şi absolut în toate numirile s-au făcut politic. Aceste 6.500 de funcţii trebuie desfiinţate, nu să facem noi înlocuirea în ele cu pesedişti şi penelişti”.
Intervine, în acest moment, Mircea Duşa, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD Harghita, probabil văzând că răspunsul este „prea de Bucureşti”: „Anumite prevederi ale legii au fost extrapolate. Legea 215, acolo unde minoritatea este de peste 20 la sută, asigură vorbirea la ghişeele de relaţii cu publicul şi în limba minoritară. Numai că de aici udemeriştii au extrapolat, iar acum în toate anunţurile de concurs apare că trebuie să ştii limba minorităţii. Vinovaţi sunt cei de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. S-a adăugat şi prevederea că trebuie să fii cunoscător al limbii maghiare, numai că aşa ceva nu există în lege. Cei de la ANFP au acceptat-o însă, pentru că şi pe acolo sunt şefi tot maghiari, ca şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, aşa că degeaba le mai contestăm. Trebuie respectată legea funcţionarului public, criteriul trebuie să fie cel al competenţei, nu puse bariere discriminatorii care nu sunt prevăzute în lege”.

„Dacă aş sta în Covasna sau Harghita, nu cred că mi-ar fi atât de uşor să fiu echilibrat”

În încheierea conferinţei de presă, preşedintele Victor Ponta a mai spus: „Românii de aici e normal să se simtă abandonaţi (nu, domnule Ponta, nu ar trebui să fie normal, dumneavoastră, împreună cu toată clasa politică, ar trebui să rezolvaţi această problemă a păstrării identităţii românilor din inima României - n.r.). Acest lucru se întâmplă din cauza dependenţei fostului Guvern Boc şi a actualului Guvern Ungureanu de voturile UDMR. Acum în cele două judeţe, Covasna şi Harghita, nu conduce Guvernul, ci UDMR (mulţumim de informare - n.r.). Cei doi prefecţi ascultă de UDMR şi nu de Guvern. Soluţia este revenirea la normalitate şi la aplicarea unor legi care chiar sunt europene în litera lor, dar nu sunt aplicate în cele două judeţe. Prezenţa mea aici, unde voi mai reveni şi cu alte ocazii, este tocmai un semnal dat colegilor mei, care au atâta nevoie de el (şi românii la fel, domnule Ponta, nu doar colegii dumneavoastră din fruntea filialelor - n.r.). Recunosc, însă, că îmi este mai uşor să vorbesc doar venind şi plecând, decât dacă aş sta aici. Atunci nu cred că mi-ar mai fi atât de simplu să fiu echilibrat“ (bravo, dar ne cereţi nouă, românilor, să fim, în loc ca scena politică de la Bucureşti să rezolve, odată pentru totdeauna, problema iredentismului unguresc - n.r.).

Categorie: