Filarmonica „Moldova” Iaşi, la 77 de ani de activitate - 9 octombrie 1942 - 9 octombrie 2019

Filarmonica „Moldova” Iaşi, instituţie cu activitate concertistică permanentă, era inaugurată la 9 octombrie 1942, în sala Teatrului Naţional din Iaşi, cu un concert dirijat de maestrul George Enescu, cel care a vegheat permanent asupra destinului muzical al Iaşului şi cel care dă numele Universităţii Naţionale de Arte din Iaşi. Filarmonica ieşeană, formată din artişti de o înaltă ţinută, este una dintre cele mai importante filarmonici din Ţară. Aceasta este formată din orchestră, balet, cor şi numeroşi solişti.
Programul de sală al concertului inaugural, prezentat atunci de prof. Constantin Georgescu, cuprindea uvertura „Nunta lui Figaro”, de Mozart, Simfonia a 3a „Eroica”, de Beethoven, „Antractul din Rosamunde”, a lui Schubert, „Rapsodia română” nr. 2 în Re major, de George Enescu, şi uvertura „Maeştri cântăreţi”, de Wagner. Cu ocazia primului concert al filarmonicii, maestrul George Enescu adresa următoarele cuvinte: „Urez Filarmonicei „Moldova” să trăiască veacuri pentru a-şi îndeplini prea frumoasa misiune ce le este încredinţată”. Aceste cuvinte sunt scrise în Cartea de aur a Filarmonicii, în anul 1943. În 1973, orchestra Filarmonicii ieşene este invitată pentru prima dată să participe la Festivalul Internaţional „George Enescu”, iar în 1980, Cvartetul Voces devine ansamblu permanent al Filarmonicii „Moldova”.
Filarmonica ieşeană a devenit în timp o prezenţă artistică remarcată şi apreciată, nu o dată, pe scenele din Ţară - în primul rând, cele bucureştene - şi din străinătate: Sala „Beethoven” de la Bonn, Teatrul aAntic de la Macerata (Italia), „Concertgebouw” din Amsterdam, „Meistersingersaal” din Nürnberg, Sala „Edvard Grieg” din Bergen (Norvegia), „Salle Gaveau” din Paris, „Auditoriumul” din Madrid, „Gewandhaus” din Leipzig, „Tonhalle” din Zurich, „Gasteig” a Filarmonicii din Munchen… De asemenea, acelaşi succes l-a avut Filarmonica „Moldova” la New York, Washington, Chicago, San Francisco, Boston şi Los Angeles ori la Vancouver, Edmonton, Ottawa, Toronto, Montreal ş.a..
În cei 77 de ani de activitate concertistică, Filarmonica „Moldova” a crescut calitatea actului artistic la fiecare concert susţinut, a înregistrat nenumărate reuşite şi, înainte de toate, s-a prezentat întotdeauna impecabil în faţa publicului, câştigând apreciere, admiraţie şi preţuire, exteriorizate prin aplauze şi feţe luminate de zâmbete.