Galele Naţionale de Folk „Spirit românesc”, la Gheorgheni

La sfârşitul săptămânii trecute, de vineri, 21 iunie, până duminică, 23 iunie, au avut loc, în municipiul Gheorgheni, judeţul Harghita, Galele Naţionale de Folk „Spirit Românesc” Gheorgheni 2019, ediţia a doua, eveniment susţinut de Consiliul Judeţean Harghita şi organizat de Asociaţia „Iuvenes et Senes” din Gheorgheni, parteneri la acest eveniment fiind Societatea Profesională Notarială Dobrean, Liceul Teoretic „Sfântul Nicolae”, Liceul Teoretic „Salamon Erno” şi Teatrul Figura, toate din Gheorgheni. Evenimentul s-a dorit a fi, şi a şi reuşit, unul de amploare, prin participarea unui mare număr de artişti, cărora li s-au adăugat numeroşi poeţi şi scriitori care au lansat cărţi sau au prezentat cărţile deja lansate, citind pasaje de proză sau recitând poezii, spre marea emoţie a celor prezenţi.
Manifestările au fost deschise printr-o conferinţă de presă, vineri, 15 iunie, la sediul Asociaţiei „Iuvenes et senes” din Gheorgheni, în care au fost prezentaţi partenerii şi principalul finanţator - Consiliul Judeţean Harghita, şi a fost făcut public programul manifestărilor. Apoi, începând de vineri, 21 iunie, la Liceul teoretic „Salamon Erno” au început recitalurile de folk şi poezie, deschise de Grupul folk „Copiii Muntelui” din Gheorgheni, adunaţi laolaltă şi coordonaţi de părintele Elisei Florin Vatamanu şi de profesoara Simona Filip. Au urmat, în recital, Dafina Neagu din Băicoi, Valer Moldovan din Topliţa, Arpi Domokoş din Sovata şi Florin Tomits din Sibiu, printre care s-au inserat momente de poezie ale poeţilor Petronela Ignat din Gheorgheni şi Daniela Mărginean din Iernut.
A doua seară a fost marcată de furtuna de afară, astfel încât curtea interioară a Casei de Cultură din Gheorgheni s-a umplut cu apă, iar organizatorii au mutat spectacolul în interior, lucru ce a făcut ca toate momentele să fie dublate de o intimitate aparte. Şi-au dat concursul Grupul Folk Călimănel, Adriana Balogh ajutată de trupa de copii de la Miercurea-Ciuc, pe care îi coordonează, Grupul „Classic” de la Baia-Mare, Florin Grec şi Andreea Andreica de la Cluj-Napoca, iar seara s-a încheiat excelent în compania Formaţiei „Eu cred” de la Bicaz-Taşca, dublată de poeţii şi scriitorii Dumitru Sârghie de la Râmnicu-Vâlcea, Nicolae Dincă de la Slatina, Pzroska Szekely de la Sighişoara.
Seara de duminică a fost la fel de furtunoasă, atât afară, cât şi pe scenă, unde Mihaela Stoica de la Giurgiu, Elena Barbu de la Vaslui, Virgil Gospodaru de la Adjud, Marcel şi Mihaela Bălan de la Bacău, au dat recitaluri demne de marile scene ale lumii. Vremea furtunoasă de afară s-a aflat în deplină concordanţă cu prestaţia cântăreţului şi actorului Daniel Făt de la Braşov, care a scuturat scena şi întreaga audienţă cu energia debordantă caracteristică. Trupa „Arhaic” din Alexandria, aceşti grei ai folkului românesc, au încheiat festivalul cu un recital de excepţie, unic, manifestându-şi toată dragostea şi admiraţia faţă de românii care locuiesc în această parte de Ţară, unde patriotismul are un sens mai aprins decât în celelalte zone ale României.

Categorie: