Guvernul, înfrânt la CCR. Asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei este neconstituţională


Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei este neconstituţională, a decis Curtea Constituţională a României (CCR). Curtea a decis, miercuri, 3 noiembrie 2010, că există un conflict de constituţionalitate între Parlament şi Executiv, deoarece Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege care era deja în dezbatere parlamentară.
Curtea Constituţională a României a decis, miercuri, că există un conflict de constituţionalitate între Parlament şi Guvern, ca urmare a deciziei Guvernului de asumare a răspunderii pe Legea Educaţiei.

Curtea Constituţională a României a redeschis dezbaterile, cu citarea părţilor, în privinţa sesizării făcute de preşedintele Senatului privind existenţa unui confl ict constituţional între Parlament şi Guvern pe Legea Educaţiei, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe 28 octombrie a.c..
Curtea Constituţională a României a luat în discuţie şi în urmă cu o săptămână sesizarea preşedintelui Senatului, însă, după mai multe ore de deliberări, judecătorii au decis să redeschidă miercuri dezbaterile.
„Ceea ce e un fapt deosebit, membrii comisei s-au bucurat că obiectul muncii are subiect şi predicat. În fi nal, noi încercăm să dăm legii un conţinut aşteptat de tot sistemul. Trebuie să ajungem la o Lege a Educaţiei care să fi e asumată de sistem, acceptată de sistem şi să fi e reformatoare. În acest sens vom lucra în continuare. Nu pot să vă spun decât că mă bucur că Legea Educaţiei revine unde trebuie, în Parlament. Senatul va face o lege a învăţământului şi va fi o lege a comisiilor de învăţământ”, a declarat Mihail Hărdău, preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat.
„Mă bucur de două ori. O dată de decizia Curţii Constituţionale pe care a luat-o în felul aceasta, dovedind consecvenţă faţă de deciziile anterioare. Cred că dacă decizia nu era aceasta, aveam o problemă ca ţară, de schimbare a deciziei după cum bate vântul. A doua bucurie e că vom putea dezbate legea în Comisia de la Senat cu aceeaşi seriozitate, cu aceeaşi aplecare, pe care o avem, ca să dăm sistemului o lege aprobată prin consens şi care să îi dea stabilitate. Pasul următor este cel pe care l-aţi văzut de ieri, comisia va merge în ritm susţinut pentru fi nalizarea Legii Educaţiei Naţionale”, a declarat Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei. Pe de altă parte, pe 28 octombrie, la o zi după ce moţiunea de cenzură a picat la votul în plenul Parlamentului, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pe Legea Educaţiei, în ciuda cererii partidelor de opoziţie de amânare a asumării până la o decizie a Curţii Constituţionale. Ca urmare a asumării răspunderii, PSD şi PNL au depus o nouă moţiune de cenzură împotriva Executivului, intitulată „Legea educaţiei naţionale, o lege antieducaţie şi anti-românească”.

(Antena 3)

Categorie: