Horia Grama cere criteriile pe baza cărora s-a decis mutarea Spitalului din Vâlcele


Actualitatea ardeleană - Covasna

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat joi (14 aprilie 2011 - n.r.), în cadrul unei conferinţe de presă, că i-a solicitat ministrului Sănătăţii să-i prezinte motivaţia deciziei de a desfiinţa Spitalul de Patologie Neuromusculară din Vâlcele şi de a-l muta la Întorsura-Buzăului.
Horia Grama a ţinut să sublinieze că a solicitat acest lucru deoarece Ministerul Sănătăţii şi PD-L Covasna îşi „pasează” reciproc asumarea deciziei, dar şi pentru că din punctul său de vedere, precum şi al pacienţilor şi cadrelor medicale de la Vâlcele, nu se justifică relocarea spitalului.
„Unde-i adevărul? Pe de o parte, consilierul ministrului declară că iniţiativa aparţine PD-L Covasna, iar liderii PD-L spun că vor ca spitalul să rămână în locaţia actuală”, a declarat Horia Grama.

Acesta a menţionat, totodată, că propunerea mutării spitalului nu implică doar schimbarea clădirii, ci şi renunţarea la factorii naturali de la Vâlcele şi la apa minerală, benefice în tratamentul balnear al pacienţilor.
„În ţară sunt cam 35.000 de persoane cu distrofii musculare, sunt oameni în cărucioare, iar aproximativ 1.000 dintre aceştia vin o dată pe an la Vâlcele să se trateze. (…) Sper să mai existe un dram de realism la Ministerul Sănătăţii şi să se reanalizeze situaţia spitalelor care au fost ori urmează să fie închise şi să se revină asupra cazurilor în care s-au luat decizii greşite. Iar printre acestea se numără şi Vâlcele”, a spus Horia Grama.
Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, managementul Spitalului de Patologie Neuromusculară din Vâlcele ar urma să fie preluat de Spitalul de Cardiologie din staţiunea Covasna, iar activitatea medicală să fie mutată la Întorsura-Buzăului, unde există un spital nou în care s-au investit aproape trei milioane de euro, dar care nu a funcţionat nici măcar o singură zi pentru că nu are dotarea necesară şi nici medici.
Consilierul ministrului Sănătăţii, Vass Levente, a declarat, recent, la Sfântu-Gheorghe, că decizia mutării Spitalului este corectă şi va fi în beneficiul pacienţilor, dar şi al comunităţii locale din Întorsura-Buzăului, care va avea un spital cu secţii pentru acuţi, prin urmare localnicii nu vor mai străbate 40 de kilometri până la Sfântu-Gheorghe sau la Braşov pentru tratamente şi investigaţii medicale complexe.
În ultimele săptămâni, cadrele medicale şi pacienţii de la Vâlcele, sprijiniţi de Sindicatul Sanitas şi Asociaţia Distroficilor Musculari din România, au protestat în mai multe rânduri împotriva relocării Spitalului, atât în incinta instituţiei, cât şi a faţa Prefecturii Covasna şi a Ministerului Sănătăţii.
Cadrele medicale şi bolnavii au declarat că nu vor să se mute la Întorsura-Buzăului - primii pentru că nu au banii pentru navetă, iar cei din urmă, pentru că nu le prieşte clima rece din acea zonă, drept urmare sunt decişi să continue protestele.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES.

Categorie: