Încep lucrările de modernizare în Piaţa Unirii


Actualitatea ardeleană - Braşov

Piaţa Unirii, a doua piaţă de interes turistic din municipiul Braşov după Piaţa Sfatului, intră într-un proces de modernizare de miercuri, a declarat marţi (21 iunie 2011 - n.n.), într-o conferinţă de presă, primarul George Scripcaru.
Lucrările vor dura şapte luni şi privesc o zonă de 6.350 de metri pătraţi, din care 2.300 de suprafaţă carosabilă şi 4.050 de suprafaţă pietonală. De asemenea, se vor amenaja 12 locuri de parcare şi o staţie de autocare pentru debarcarea turiştilor, dotarea cu mobilier urban compus din 25 de bănci, 2 mese, 17 coşuri de gunoi, 10 cadre pentru parcarea bicicletelor, amenajarea unui loc de joacă pentru copii, construirea unei fântâni arteziene, asigurarea iluminatului public şi arhitectural al obiectivelor turistice din zonă.

Primarul Scripcaru a spus că vor fi o serie de restricţionări ale circulaţiei, dar zona nu se va închide definitiv în timpul lucrărilor.
Proiectul costă 800.000 de euro, din care 98 la sută finanţare nerambursabilă şi 2% cofinanţare din bugetul local.
„Piaţa Unirii reprezintă un spaţiu urban de prestigiu al Braşovului, constituind un obiectiv de patrimoniu cultural important. Prin modernizarea Pieţii Unirii se urmăreşte asigurarea cu prioritate a funcţiunii de spaţiu public pentru pietoni, precum şi reorganizarea schemei de circulaţie rutieră în piaţă, dar şi fluidizarea acesteia spre cartierul Schei, spre obiectivele turistice, Pietrele lui Solomon, spre trasee turistice din Masivul Postăvarul, precum şi multifuncţionalitatea activităţilor care se vor organiza în zonă. Toate acestea vor duce la creşterea atractivităţii turistice a zonei, la creşterea cu 10 la sută a numărului de vizitatori ai obiectivelor turistice de patrimoniu din Piaţa Unirii - Biserica Sfântul Nicolae, unde se află mormântul diplomatului român Nicolae Titulescu, şi Muzeul Prima Şcoală Românească”, a spus primarul.
Edilul-şef al Braşovului a mai anunţat că, în prezent, se lucrează la modernizarea a 200 de străzi, a trotuarelor aferente, modernizarea iluminatului public în mai multe cartiere ale oraşului.
De asemenea, în această săptămână vor începe lucrările de construcţie a încă două sensuri giratorii pe bulevardele Alexandru Vlahuţă şi Saturn, a Pasajului Independenţei din cartierul Tractorul şi modernizarea Pasajului Fartec, care face legătura cu DN 13 Braşov - Sighişoara, lucrări finanţate din bugetul local şi din fonduri europene.
Primarul George Scripcaru a precizat că şi Piaţa Sfatului va intra într-un proces de modernizare, în toamna acestui an, cu fonduri pe Programul Integrat de Dezvoltare, proiectul fiind la avizare la Ministerul Culturii.

Categorie: