Însemne tricolore cusute la Miercurea-Ciuc, dăruite, de Ziua Naţională, românilor din afara graniţelor

Sute de însemne tricolore, cusute în inima Ţării, la Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita, au fost dăruite românilor din comunităţile istorice din jurul României, cu ocazia Zilei Naţionale.
Ideea proiectului s-a născut în vara acestui an, când reprezentantele Grupului „Şezătoare la Miercurea-Ciuc” s-au întâlnit la Universitatea de Vară de la Izvorul-Mureşului cu românii din comunităţile istorice, cărora le-au oferit însemne tricolore cusute la şezătorile organizate de-a lungul anului.
Şi pentru că entuziasmul provocat de oferirea acestor daruri a fost foarte mare, membrele grupului au demarat un proiect în cadrul căruia au cusut pe etamină aproximativ 900 de insigne cu tricolorul românesc, care au fost trimise românilor din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Republica Moldova.
„Ideea s-a născut la Universitatea de Vară de la Izvorul-Mureşului, unde am avut ocazia să ne întâlnim cu români din comunităţile din jurul României şi atunci am spus că ar fi frumos din partea Grupului „Şezătoare la Miercurea-Ciuc” să le transmitem un semn de prietenie, un semn plecat din suflet, mici însemne tricolore, cusute în semnul crucii, pentru a le purta în dreptul inimii. Este, practic, un mesaj din inima Ţării, România, către românii din afara graniţelor. Mesajul nostru către ei este că suntem şi trebuie să fim români indiferent de locul unde soarta, viaţa şi destinul ne-au dus sau soarta, viaţa şi destinul ne-au făcut să ne naştem”, a spus Alexandra Ţifrea, „sufletul” Grupului „Şezătoare la Miercurea-Ciuc”.
La rândul său, Adriana Teslovan, colaboratoare apropiată a Alexandrei, a mărturisit că a fost un sentiment extraordinar să ştie că acele mici daruri vor ajunge în zone unde nu e uşor să fii român, mai ales că românii din Miercurea-Ciuc le pot înţelege mai bine decât alţii problemele cu care se confruntă.
Şi Olguţa Olteanu a cusut zi şi noapte însemne tricolore, „pe care românii din Miercurea-Ciuc le iubesc din suflet" şi spune că şi-a dorit mult ca un număr cât mai mare de români din afara graniţelor să le poarte pe piept şi să se bucure că fraţii din Ţară se gândesc la ei.

Proiectul intitulat „Şezătoarea tricolorului - Cinste şi preţuire simbolurilor naţionale”, s-a încheiat în 27 noiembrie, seara, când la sediul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei au fost prezente membrele grupului de femei care au cusut însemnele tricolore, dar şi zeci de copii implicaţi în activităţi culturale patronate de Eparhia Ortodoxă, alături de părinţii lor.
Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Andrei, le-a mulţumit participanţilor că au dat dovadă de faptul că sunt „români şi creştini” şi le-a vorbit despre însemnătatea gestului făcut către românii din afara graniţelor, pentru ca aceştia să nu se simtă abandonaţi.
„Ceea ce se întâmplă la sediul Episcopiei are temei în Sfânta Scriptură, în epistola către evrei a Sfântului Apostol Pavel: „Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri şi urmaţi-le exemplul”. Frăţiile voastre vă aduceţi aminte că înaintaşii noştri erau creştini şi români devotaţi naţiunii noastre româneşti. (…) Mămicile şi copiii care simt româneşte fac un mic dar, darul tricolor, din cetatea Miercurea-Ciuc, către românii din afara graniţelor Ţării, ca să nu se simtă abandonaţi, în preajma zilei de 1 Decembrie”, a spus Părintele Episcop Andrei.
Acesta a citit mesajul pe care Grupul „Şezătoare la Miercurea-Ciuc” l-a pus în pachetele ce vor ajunge în Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova, alături de icoane cu Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel îmbrăţişându-se: „Dragii noştri, din multă migală şi adâncă preţuire pentru voi, cei din trupul viu al naţiunii dar aflaţi dincolo de graniţele Ţării, ca nişte tăieturi adânci şi dureroase, am zămislit cu acul însemnele tricolore pe care vi le trimitem cu preţuire pentru a vi le prinde în dreptul inimii. Să ne trăim demnitatea de români oriunde am fi, noi şi copiii noştri, în linişte şi pace, să ne îmbrăţişăm Ţara îmbrăcată în Tricolor de Ziua Naţională! Cu bucurie, grupul „Şezătoare la Miercurea-Ciuc”, care a reînnoit, cu semnul Crucii, tradiţiile neamului”.
„Gestul din această seară înseamnă transmiterea spiritului nostru românesc, a acestei cruci făcute de Grupul „Şezătoare la Miercurea-Ciuc”, pusă în dreptul inimii, care reprezintă năzuinţele românilor din Harghita, transmise către fraţii noştri de peste graniţe”, a spus prefectul Jean Adrian Andrei, prezent la eveniment.
Cel mai mic participant la evenimentul de la sediul Episcopiei a fost Toma Ţepeluş, care are numai un an şi o lună.
„Pentru că suntem la Episcopie, îmi vin în minte cuvintele Apostolului Pavel, care, cât de frumos spunea, că dintre credinţă, nădejde şi dragoste, cea mai importantă este dragostea. Cred că e important să-l educ pe fiul meu în dragostea de Ţară. Iar fraţii noştri din Ucraina, din Serbia, din Bulgaria, din Ungaria sau Republica Moldova, unii dintre ei aflaţi în mare necaz, cred că e important să ştie că noi le trimitem un mesaj ca de la frate la frate şi că e important să rămână în continuare români şi să aibă crezul că, în cele din urmă, România va fi una mare, aşa cum a fost odată”, a declarat Marius Ţepeluş, tatăl micuţului Toma.
Gestul românilor din Harghita i-a emoţionat pe românii din comunităţile istorice din jurul Ţării.
„Copiii din Serbia mulţumesc membrelor Grupului „Şezătoare la Miercurea-Ciuc” pentru cadoul primit în preajma Zilei Naţionale. Ei vor aşeza cu mare bucurie însemnele tricolore lângă poeziile şi poveştile pe care le citesc înainte de culcare şi vor adormi liniştiţi cu gândul spre cei care trăiesc în Ţara care se numeşte România, unde trăiesc români precum sunt ei, părinţii şi bunicii lor, cu gândul spre cei cărora le pasă de ei, care nu i-au uitat, chiar dacă sunt la sute de kilometri de ei şi nu s-au întâlnit niciodată. Acest gest este unul de mare valoare, fiindcă este făcut din suflet şi ne învaţă cât de important este să dăruim, să avem grijă unii de alţii. Cu speranţa că vor putea întoarce acest gest minunat, dăruind măcar o poezie grăită în limba noastră românească, vă îmbrăţişează copiii români din Serbia şi vă doresc sărbători de iarnă liniştite, Hristos s-a născut!”, este mesajul transmis de Daniel Magdu, preşedintele Comunităţii Românilor din Serbia (Voivodina).
„Este un gest plin de simbolism, emanând de la românii „captivi” din inima Ţării, pentru copiii din Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean”, din Erdek-Burnu/ Utkonosovka, raionul Ismail - ansamblul fanion al comunităţii româneşti din Barabia Istorică. Cum e şi firesc, serbarea Centenarului Marii Uniri porneşte din popor, de la fiecare roman în parte, şi nu-şi poate atinge starea firească a spiritului naţional decât ajungând iarăşi la fiecare român, indiferent dacă se află sau nu în frontierele actuale ale Ţării. Vă mulţumim din suflet, fraţi şi surori! Trăiască Neamul Românesc, din Carpaţi, la Marea Neagră! La Mulţi Ani!”, a declarat Anatol Popescu, co-fondator al Asociaţiei „Basarabia” a românilor din Sudul Basarabiei - Ucraina.
„Trei culori şi-o singură iubire, românească, ţin neamul grămăjoară de ambele părţi ale Carpaţilor şi ale Prutului. Gestul românilor din inima Ţării, de a trimite în inima Basarabiei aceste sute de însemne tricolore, este, evident, un gest de inimă. El confirmă în sine că munţii Carpaţi şi Prutul nu ne separă, ci ne unesc şi ne ţin într-o strânsă legătură, a dragostei atotbiruitoare”, a transmis Vlad Cubreacov, preşedintele Asociaţiei Răsăritul Românesc din Chişinău.
Este al doilea proiect de acest gen derulat de Grupul „Şezătoare la Miercurea-Ciuc” cu ocazia Zilei Naţionale, anul trecut fiind oferite sute de insigne tricolore cusute pe etamină românilor care au participat la sărbătorirea Zilei Naţionale în municipiul reşedinţă de judeţ.
(AGERPRES)

Categorie: