Înţelegerea PNL-PC: Alianţa va susţine un liberal la prezidenţiale


Liberalii şi conservatorii au pus la punct o serie de principii în baza cărora va funcţiona Alianţa de Centru-Dreapta. Formaţiunea va avea candidaţi comuni la parlamentare, dar proprii la alegerile locale. Partidul cu cei mai mulţi parlamentari va desemna premierul, iar candidatul pentru Preşedinţie va fi un liberal.
Cele două partide au făcut un pact: liberalii şi conservatorii nu au voie să se atace public şi nici să treacă de la un partid la altul, în interiorul Alianţei.
La alegerile locale, fiecare partid va participa cu candidaţi proprii. Excepţie face Capitala, unde PNL va desemna candidatul pentru fotoliul de primar general, dacă Alianţa va participa cu un candidat comun şi dacă nu cumva un conservator va fi mai bine plasat în sondaje. În ţară, candidaturile comune trebuie aprobate de conducerea Alianţei.
La parlamentare, PNL şi PC vor participa cu candidaţi comuni, astfel încât PC să aibă asigurat un număr de cel puţin 12 colegii eligibile pentru Camera Deputaţilor şi 9 pentru Senat. Parlamentarii în funcţie vor avea prima opţiune pentru candidatura în colegiul în care au fost aleşi în 2008. După alegeri, dacă cele două partide nu vor putea forma sau face parte dintr-o majoritate vor acţiona împreună ca partide de opoziţie, prevede protocolul semnat.
Alianţa va susţine un liberal la prezidenţiale, iar candidatul pentru postul de prim-ministru va fi dat de partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, lucru de care se va ţine cont şi în Guvern. În cazul în care unul din partide câştigă Preşedinţia ţării, va susţine celălalt partid din alianţă să obţină şefia Senatului.
Acordul este valabil până în 31 decembrie 2016.
(Realitatea)

Categorie: