Ioan Moroșan (PRM): „Ţara moţilor nu a cerut niciodată autonomie teritorială ca ţinutul secuiesc”


Vicepreşedintele organizaţiei PRM Bihor, conf. univ. Ioan Moroşan, a declarat, marţi (21 iunie 2011 - n.r.), că Partidul România Mare nu se opune unei reorganizări administrative a teritoriului atâta vreme cât ea nu se realizează pe criterii etnice şi a subliniat că ţinutul secuiesc poate exista doar ca ţinut istoric, nu organizat administrativ şi teritorial.

„Ţinutul secuiesc poate exista ca ţinut istoric, aşa cum este şi Ţara Haţegului, Ţara Bârsei, Ţara Moţilor etc., dar nu ca un ţinut organizat administrativ şi teritorial. Să rămână aşa cum proclamă ei: identitate culturală, limbă, obiceiuri, tradiţii. Le au şi acum, nimeni nu le contrazic şi interzic, dar când se trece la organizare administrativă asta înseamnă, practic, decuparea teritorială”, a precizat Ioan Moroşan.
El a susţinut că Ţara Moţilor, de exemplu, zonă apropiată de locul său natal, nu a cerut niciodată administrare teritorială, aşa cum nu au solicitat nici locuitorii din Ţara Haţegului.
„Obiceiuri au şi ei acolo, la moţi, poate la fel de frumoase sau mai frumoase decât în alte locuri, însă nu structuri administrativ-teritoriale”, a arătat vicepreşedintele organizaţiei PRM Bihor.
Liderul filialei, Mihai Drecin, a precizat că PRM nu se opune reorganizării teritoriale, în cele opt regiuni mari, care să nu ţină cont de criterii etnice, dar a subliniat că vor trebui luate în considerare anumite calcule de ordin economic, financiar, pentru ca proiectul să fie, într-adevăr, eficient şi să ducă la scăderea birocraţiei şi nu invers.
„Din această perspectivă, proiectul preşedintelui Băsescu are valoare pentru că nu a fost interesat să păstreze ideea unor zone etnice. Este zona de centru, cu cinci - şase judeţe, care exclud concentrarea unei anumite populaţii de anumită etnie, pentru că dezvoltarea în viitor trebuie să se facă aşa cum spunea Nicolae Titulescu, în urmă cu vreo 70 de ani: viitorul aparţine unei lumi a interdependeţelor între independenţi”, a spus Moroşan. (…)

Categorie: