Izsak Balazs (CNS): Biroul de reprezentare a Ţinutului Secuiesc (?!) - util, legal, legitim şi în interesul întregii Românii


Actualitatea ardeleană - Mureș

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat, vineri (3 iunie 2011 - n.n.), la Adunarea Generală a CNS de la Târgu-Mureş, că biroul de reprezentare a Ţinutului Secuiesc (?! - n.n.) de la Bruxelles este util, legal, legitim şi în interesul întregii Românii.
El şi-a exprimat speranţa ca acest birou de reprezentare să nu fie doar unul constituit în scop electoral şi să apere interesele secuimii.
„Biroul de reprezentare de la Bruxelles îl consider util, legal şi legitim şi în interesul întregii Românii.

Îmi exprim speranţa că nu se leagă de anul electoral ce vine şi nu are ca scop doar obţinerea resurselor unionale, ci şi scopurile din Bazinul Carpatic. Sper că acest birou va apăra interesele secuimii, primul şi cel mai important fiind autonomia. Sper că va exprima voinţa populaţiei secuimii la autonomie şi va contribui la garantarea acesteia. (...) Secuimea este o realitate istorică şi socială ale cărei frontiere sunt consecinţa unui proces istoric”, a susţinut Izask.
El a afirmat că Guvernul de la Budapesta nu va abandona interesele naţionale maghiare în favoarea intereselor de politică externă şi că intenţia executivului ungar este demonstrată prin legile adoptate.
„Suntem în ajunul Zilei unităţii naţionale - 4 iunie, zi a doliului şi a durerii (Parlamentul de la Budapesta a votat legea prin care 4 iunie, data semnării Tratatului de la Trianon, este declarată Ziua unităţii naţionale - n.r.). Anul trecut Guvernul Ungariei a decis să voteze o lege care să permită ca amărăciunea şi tristeţea să fie transformate în energie pozitivă, să ne atragă atenţia asupra unităţii naţionale. Am cerut întâlniri cu grupurile parlamentare de la Budapesta, care au fost de acord că această cauză a autonomiei secuimii e deasupra certurilor dintre partide şi am primit promisiuni că Guvernul Ungariei nu va fi atacat nici de opoziţie pentru sprijinul acordat nouă”, a susţinut liderul CNS.
Izsak Balazs a mai spus că Adunarea Consiliului Autonomiei din Bazinul Carpatic susţine că singura garanţie a perpetuării secuilor este autonomia, adoptând şi o declaraţie în acest sens. „Este natural ca transformarea regiunilor din România să se producă în condiţiile regulilor UE, în condiţiile voinţei celor vizaţi şi cu acordul politicii româneşti”, a menţionat el.
Potrivit lui Izsak, CNS are relaţii permanente cu specialişti din Parlamentul Ungariei, deoarece este nevoie de competenţele şi de ajutorul lor.

Categorie: